В Івано-Франківську представили картину-ікону "Небесна Сотня"
  • Суб, 05/04/2014 - 14:23

На створення полотна автор, Роман Бончук, отримав благословення в кардинала Любомира Гузара. «Я їжджу до Любомира Гузара приблизно три роки, іноді виконую роботу на його прохання, - коментує Роман Бончук. – Приміром, він попросив намалювати розстріляних кобзарів, яких знищив Сталін у Харкові».

Картина-триптих, присвячена «Небесній Сотні» – це внутрішній страх, біль автора. «Я хотів донести, що ці жертви не марні. Все це робилося з Богом і змінило історію країни», - зазначає митець.

На полотні зображено 78 облич загиблих. Саме стільки людей загинуло на момент, коли Роман Бончук розпочав роботу над картиною. Автор розповідає, що жодного з убитих особисто не знав, хоча неодноразово бував в епіцентрі подій. Поряд з обличчями героїв на полотні є й символічні образи, оскільки, зі слів митця – жертв на Майдані було значно більше.

Найближчим часом митець розпочне роботу над діорамою, яка зобразить перемогу людей на Майдані. «Це події, що розвивалися в серці столиці від перших й до останніх днів, реальні сюжети зі справжніми героями, - коментує Роман Бончук. - Діарама буде завдовжки 25 м і 4 заввишки. Мальована картина, на передньому плані якої будуть об`ємні скульптури».

Ірина Федоляк, Івано-Франківськ, фото автора

Джерело: День