В Загребі відбулася церемонія передачі мощей бл. Карла І Австрійського
  • Птн, 24/10/2014 - 13:00

Як повідомляє католицька інформаційна агенція ІКА, 21 жовтня в Загребській Архикатедрі відбулися урочистості з нагоди передачі Загребській Архиєпархії частини мощей бл. Карла І Австрійського, останнього правлячого імператора Австро-Угорщини, останнього правлячого короля з’єднаного королівства Хорватії, Славонії і Дальмації, останнього правлячого короля Королівства Галичини і Волині.

Мощі було передано в часі Служби Божої з нагоди літургійного спомину бл. Карла. Урочисту Месу відслужив єпископ сівацький Іван Шашко. Мощі були передані Архикнягинею Анною Габріелою Австрійською, вдовою Архикнязя Рудольфа – наймолодшого сина бл. Карла. Мощі будуть виставлені в загребській академічній церкві св. Катерини.

У своїй проповіді владика Шашко наголосив на тому, що, прийшовши до влади у розпал І світової війни, бл. Карл звертався неодноразово до європейських державних керівників з справедливими пропозиціями мирного врегулювання, він також був єдиним хто підтримав план мирного врегулювання, який запропонував Папа Бенедикт ХV. На думку владики, якби цей мирний план був прийнятий, дуже ймовірно, що не було б тих причин, які призвели пізніше до ІІ світової війни.

«Дуже мало людей у сучасній історії, які будучи обдаровані земною владою, були вірні Євангелію. Тому приклад бл. Карла і його заступництво необхідні сьогодні тим, хто прагне бути добрим християнином і політиком», - сказав владика Шашко у своїй проповіді.

Владика Шашко, згадавши про те як бл. Карл дбав про захист поранених військових, незалежно від того, на чийому боці вони воювали, закликав сучасну владу Хорватії дослухатись до справедливих вимог добровольців Війни за Незалежність (1990-1998).