Ватиканський геліпорт рятує дитячі життя
  • Втр, 29/12/2015 - 22:29

Ватиканський геліпорт був вперше використаний для термінової доставки пацієнта в дитячу клініку "Дитятка Ісуса" (Ospedale Pediatrico Bambino Gesù). Вранці 29 грудня 2015 р. тут приземлився вертоліт з трирічною дівчиною на борту з підозрою на струс мозку. Вона була доставлена з лікарні швидкої допомоги в місті Латина, за 73 кілометрах від Риму. Термінове транспортування маленького пацієнта зайняло всього кілька хвилин.

Рішення про використання Ватиканського геліпорту для порятунку дитячих життів було прийнято цього літа. 17 липня 2015 р. була оприлюднена інформація про підписання угоди між Губернаторатом Держави Ватикан, якому належить вертолітний майданчик у Ватиканських садах, і римським педіатричним госпіталем "Дитятка Ісуса" про використання його в медичних цілях. Договір, підписаний керівництвом двох установ, був затверджений Державним секретарем Його Святості, кардиналом П'єтро Пароліном.

Губернаторат висловив згоду на цілодобові посадку і зліт вертольотів і переміщення в межах Держави Ватикан машин швидкої допомоги в серйозних і надзвичайних ситуаціях загрози життю дітей або у випадках, пов'язаних з пересадкою органів. Таким чином, ватиканський геліпорт був включений в регіональну мережу управління в надзвичайних ситуаціях.

Лікарня "Дитятка Ісуса" була заснована в 1869 р. для лікування бідних дітей в Римі. Це була перша спеціалізована дитяча клініка в Італії. У 1924 р. вона була передана під управління Святого Престолу і в даний час знаходиться під особистим патронатом Папи. Лікарня є провідною педіатричною установою Італії і одним з кращих центрів дитячої трансплантології в Європі.