"Важкі питання". Якщо Марія - Матір Бога, чи можемо ми сказати те ж саме і про інших родичів Ісуса?
  • Суб, 11/10/2014 - 14:27

ПИТАННЯ: Якщо Марія - Матір Бога, чи можемо ми сказати те ж саме про інших родичів Ісуса Христа: наприклад, Єлизавета - тітка Бога, Іван Хреститель - двоюрідний брат Бога, Йосип - батько Бога, Анна і Йоаким - бабуся і дідусь Бога?

ВІДПОВІДЬ: Бути тіткою, бабусею чи дідусем - це частина людської природи. З цієї точки зору, з точки зору людської природи, Марія є Матір'ю Ісуса, Єлизавета - тіткою Ісуса, Анна - бабусею Ісуса і так далі.

Найменування ж «теотокос» - Матір Бога - виходить за рамки людської природи, до якої відносяться родинні зв'язки. Йдеться про особливий привілей Діви Марії. Це - її головний, перший привілей, з якого виникають і всі інші: виняткова святість, незаплямованість первородним гріхом, дівицтво, взяття на небо тіла і душі.

Причина такого привілею - в тому, що лише тільки Діва Марія увійшла в реальне, повноцінне спілкування з Божественною іпостассю Глагола Божого. Тільки Марія була покликана до єднання з Божественною іпостассю. Родичі Діви Марії не удостоїлися цього найвищого і надприродного зв'язку.

Тому використовувати такі вирази, як «тітка Бога» або «кузен Бога» означало б позбавити сенсу виняткового привілею, унікального покликання Пресвятої Діви Марії. Таке вживання терміну невірне і недоречне.

Говорити про «дідуся» або про «тітку» Бога - це лише гра слів. Жоден з родичів Ісуса не був покликаний до єднання з Божественною іпостассю, як Марія.

З іншого боку, в силу Божественного усиновлення, всі ми, беручи участь у Божественному житті, перебуваємо в більш глибокому єднанні з Богом, ніж можуть бути будь-які людські родинні зв'язки. Благодаттю Божою в нас виливається джерело Божественного життя. Марія займає абсолютно унікальне місце в стосунках між Богом і людиною, в домобудівництві порятунку, в задумі Бога щодо нас, людей. Вона не просто найбільша з святих: лише тільки Марія перебуває в безпосередньому зв'язку з Божественною іпостассю.