Відійшла до вічності сестра Рут Пфау, «Пакистанська Мати Тереза»
  • Птн, 11/08/2017 - 16:45

У четвер, 10 серпня 2017 р., перестало битися серце сестри Рут Пфау, німецької черниці зі Згромадження Доньок Серця Марії, яку називали «Пакистанська Мати Тереза». Вона упокоїлася, маючи 87 років, в місцевості, якій присвятила все своє життя.

Наприкінці 50-х років минулого століття, щойно завершивши медичні студії, молода черниця, прямуючи до Індії, через бюрократичну волокиту, затрималася в Карачі, портовому місті на півдні Пакистану. І вже більше не покидала цей край, знайшовши там рацію свого життя в боротьбі з проказою, про яку в ті часи значна частина світу, включаючи її, нічого не знала.

«Першим пацієнтом, який переконав мене розпочати цю боротьбу, був молодий афганець, – розповідала сестра Рут. – Він повзав на руках і ногах в тому диспансері, в якому ми перебували, й поводився так, ніби це нормально, щоб людина плазувала таким чином серед бруду й багна».

Спонукувана надзвичайною рішучістю, черниця розпочала конкретні ініціативи, спрямовані на те, щоб витягти тисячі страждаючих і бідних людей із лабет хвороби Гансена. Невтомна праця вилилася у відкриття сотні лікарень по всій країні, співпрацюючи з владою різних провінцій. В інтерв’ю для Радіо Ватикану кілька років тому сестра Рут розповідала:

«Ми працювали по всій території та, врешті, нам вдалося завершити завдання, досягнувши результату, якого не зміг здобути жоден проект: ми взяли хворобу під контроль. І ми більше, ніж задоволені. В тому, що ми зробили, велика частина нам була дарована благодаттю: у своїх найсміливіших мріях я ніколи не думала, що нам вдасться контролювати проказу».

У 1988 року сестра Рут Пфау отримала пакистанське громадянство, як знак визнання її служіння, яке 1996 року привело до того, що Всесвітня Організація Здоров’я оголосила Пакистан однією з перших країн Азії, яка взяла проказу під контроль. Своє життя вона присвятила також формуванню лікарів та несенню допомоги людям в кризових ситуаціях, як от після руйнівних повеней 2010 року.

Похоронні церемонії, що відбуватимуться на державному рівні, будуть звершені у катедральному соборі святого Патрика в Карачі, а поховання відбудеться на християнському кладовищі Ґора Кабрістан. «Вона дала нову надію численним людям і показала своєю видатною важкою працею, що служіння людству не знає кордонів. Ми пишаємося її зразковим служінням», – зазначив Прем’єр-міністр Пакистану Аббасі.