Юстус Укон Такаяма – перший в історії самурай, проголошений блаженним
  • Срд, 08/02/2017 - 15:21

У місті Осака в Японії у вівторок 7 лютого 2017 р., був беатифікований Юстус Укон Такаяма, японський мирян, що помер як мученик у Манілі на Філіппінах – перший в історії Церкви самурай, проголошений блаженним.

«Замість того, щоб піти на компроміс, відмовився від почестей та заможності, приймаючи приниження та вигнання. Він залишився вірним Христові та Євангелію, тому він є чудовим прикладом віри й посвяти в любові», – сказав Папа Франциск під час загальної аудієнції у Ватикані, що відбулась у середу 8 лютого 2017 року.

В урочистій Святій Месі, яку очолював Легат Вселенського Архиєрея кардинал Анжело Амато, префект Конгрегації у справах святих, з яким співслужили кардинал Антоніо Таґле, архиєпископ Маніли, Апостольський Нунцій в Японії, архиєпископ Йозеф Ченнот та приблизно 30 єпископів з В’єтнаму, Камбоджі, Люксембургу та Південної Кореї, взяло участь понад шістнадцять тисяч вірних.

У проповіді кардинал Амато назвав нового блаженного «невтомним посланцем євангелізації Японії, справжнім Христовим воїном, але не за допомогою зброї,  в якій був дуже досвідчений, але словом та прикладом».

Кардинал наголосив, що блаженний Юстус Укон поєднав етичний кодекс самурая, тобто еліти військ середньовічної Японії, з контемпляцією Господнього хреста та збагатив християнським вченням японську культуру. До кінця свого життя він давав живе свідчення розп’ятого Ісуса і духовно вдосконалювався за допомогою вправ-реколекцій святого Ігнатія.

Укон Такаяма народився у 1552 році поблизу Осаки, однієї із префектур Японії, три роки після приїзду до Японії святого місіонера-єзуїта Франциска Ксаверія. Коли хлопчикові виповнилось 12 років, його батько прийняв християнство і охристив також і свого сина, даючи йому хресне ім’я Юстус. Як батько, так і син, силою імператорської номінації були феодалами, володіли великими посілостями, навіть мали право на приватне військо.

Укон Такаяма підтримував працю місіонерів, поширював християнство та сприяв формації священиків і катехитів. Серед 30 тисяч його підлеглих, приблизно 25 тисяч стали християнами. Разом з батьком займався харитативною діяльністю, оточував опікою підлеглих йому людей.

Коли в Японії розпочалися переслідування християн, Укон не відрікся віри в Христа, а зрікся всіх своїх політичних гідностей, привілеїв та маєтків.26 років він жив серед переслідувань та принижень на батьківщині, а потім разом з родиною був змушений залишити рідну землю, притягаючи своїм прикладом також 300 своїх співгромадян.

Віддано служив Христові і віддав у Його руки свою душу 40 днів після прибуття на Філіппіни. 4 лютого 1615 року мученик був похований за християнським звичаєм та з військовими почестями.

Про життя блаженного Юстуса Укона Такаями за підтримки Папської Ради з питань культури, у співпраці з Посольством Японії при Святому Престолі, Єпископською Конференцією Японії та італійською Провінцією Товариства Ісусового знято фільм «Самурай Укон – шлях меча і хресний шлях», режисером якого є Лія Белтрамі.