Звернення з нагоди відзначення Дня хворого
  • Срд, 18/05/2016 - 00:06
ЗВЕРНЕННЯ
К0МІСІЇ УГКЦ У СПРАВАХ ДУШПАСТИРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я
З НАГОДИ ВІДЗНАЧЕННЯ ДНЯ ХВОРОГО
В НЕДІЛЮ РОЗСЛАБЛЕНОГО

22 травня 2016 року

«Я був хворий і ви відвідали мене»

Мт. 25. 36

У третю неділю після Пасхи, яка у візантійській традиції називається Неділею Розслабленого, Українська Греко-Католицька Церква відзначає День Хворого. Цей день є доброю нагодою, щоб піднести свої щирі молитви до нашого воскреслого Спасителя за зцілення та полегшення страждань людей, наших братів і сестер, які в даний час переживають таємницю хвороби. В особливий спосіб згадаймо поранених воїнів, які перебувають у медичних установах.

Біль, страждання і смерть є невід’ємними частинами нашого життя. Практично кожен день біль стукає у двері  нових домів і нав’язує несподівані зміни у житті людей, які запитують себе: «Чому їх спіткала така доля, яка причина страждань?». Ці питання є неймовірним виразом болю хворих та страждаючих людей. Кожна хвороба є своєрідним викликом перед людиною та перед тими, хто її оточує, на який без віри не просто відповісти. Це досвід, який внутрішньо переживають в особистому та родинному середовищі.

Господь вповні не відкрив нам того, чому люди хворіють. Однак на підставі Божого Об’явлення можна припускати, що хвороба та пов’язані з нею страждання мають велику цінність, можуть бути засобом освячення душ і для самих хворих, і для тих, хто їх доглядає. Сам Христос проходить через  дорогу терпінь та болю, щоб виконати волю Небесного Отця і тим самим повернути нас до Нього. Смиренно приймаючи хворобу, людина долучається до страждань Христа, і її терпіння стає спасенним для неї і для інших.

Роздумуючи над значенням хвороби в житті людини, звернімо особливу увагу на потреби хворих. У цей рік Божого милосердя Церква закликає нас наслідувати образ Милосердного самарянина, тобто схилитися над тілесними і душевними ранами наших братів і сестер, особливо поранених на війні та на Майдані, допомогти пережити досвід хвороби, страждання із Божою благодаттю. Допомагаймо їм зрозуміти, що стан хвороби та страждання, навіть якщо він тривалий, не є якимось прокляттям, а Божим випробуванням для душі.

Згадуючи усіх хворих, поранених, огорнімо їх нашою молитвою і опікою, їхні родини, а також лікарів та увесь медичний персонал, який своїм служінням намагається зберегти життя недужих і повернути їм здоров’я, волонтерів та всіх людей доброї волі, які допомагають хворим нести тягар. У цей день наша спільна  молитва та діла милосердя мають засвідчити нашу небайдужість та підтримку усім тим, хто потребує нашої допомоги.