Франція: 18 000 паломників подорожували з Парижа до Шартра
  • Втр, 21/05/2024 - 10:07

Минулими вихідними 18 тисяч вірних здійснили піше паломництво з Парижа до катедрального собору в Шартрі. Більшість із них молодь. Середній вік - 20 років. Паломництво стає все більш популярним. Торік у ньому взяли участь 16 тисяч людей, але охочих було набагато більше. Тому цього разу запланували додатково 2000 місць, хоча й цього виявилося недостатньо. Реєстрацію закрили за місяць до паломництва.

За три дні паломники подолали понад 90 км. Вони вирушили в суботу вранці з церкви Сен-Сюльпліс, яка тимчасово служить катедральним собором Парижа після пожежі в соборі Паризької Богоматері. Деякі групи поєднали перший день паломництва з євангелізацією. Проходячи Парижем, паломники спілкувалися з перехожими, відповідали на їхні запитання та свідчили про свою віру, інформує pch24.pl.

Паломництво до Шартра має чітко виражений традиціоналістський характер. Там відправляється Літургія за Месалом св. Івана XXIII з 1962 року. Паломники часто моляться за Папу Франциска. Багато з них брали участь у Світових днях молоді в Лісабоні. Як пише тижневик «Pèlerin», не всі вони пов’язані нащодень з традиційними спільнотами, які культивують Тридентську Святу Літургію. Деякі люди зазвичай відвідують післясоборну Літургію. Однак вони вміють оцінити специфіку стародавньої літургії, вони стверджують, що вона дає їм більше відчуття сакрального і допомагає більше об’єднати тіло і дух.

Цього року паломництво до Шартра відбулося в 42-й раз. На завершення паломництва в готичній катедрі відслужив Літургію кардинал Герхард Мюллер, колишній префект Ватиканської Конгрегації віровчення, у присутності ординаріч Шартру, єпископа Філіпа Крісторі. Водночас із Шартра до Парижа у зворотному напрямку йшло паломництво, організоване Братством св. Пія Х. У ньому взяли участь 7 тис. вірних.

Підвищений інтерес до паломництва до Шартру є одним із багатьох проявів релігійного відродження у Франції. Ще одним свідченням цього стала щорічна зустріч молодих католиків паризького регіону: Frat à Jambville. Вона відбулася минулих вихідних і була розрахована на підлітків. Було також рекордне зростання учасників. Їх було 11 тисяч, тоді як два роки тому було 7,8 тисячі. За словами о. Бенуа де Сінеті, колишнього координатора молодіжного служіння в Парижі, це несподіване відродження «походить не від досконалості Церкви, а навпаки від її слабкості, в якій Божа благодать розкривається в усій її радикальності».