Італія: єпископи проти рішення уряду надалі заборонити прилюдні Меси
  • Пон, 27/04/2020 - 13:33

Глава Італійського Уряду представив декрет про поступове відновлення після карантинних заходів, що врегульовує різні види діяльності, але забороняє Святі Меси з участю вірних. У своїй заяві італійський єпископат наголошує на неприйнятності порушення релігійної свободи. Уряд, взявши до уваги заяву, розробляє протокол, аби дозволити участь вірних у богослужіннях.

«Італійські єпископи не можуть погодитися із очевидним порушенням здійснення свободи культу. Всім повинно бути зрозумілим, що заанґажування у служіння убогим, настільки важливе під час цього критичного періоду, зроджується з віри, яка потребує живитися зі своїх джерел, зокрема, з життя святими таїнствами», – читаємо в заяві Італійської Єпископської Конференції, оприлюдненій після того, як Прем’єр-Міністр Італії Джузеппе Конте у неділю, 26 квітня 2020 р., представив урядовий декрет про так званий другий етап карантину й поступове зняття обмежень на ведення різних видів діяльності.

У заяві єпископату зазначається, що після тижнів переговорів, на яких були представлені напрямні та протоколи для подолання перехідного періоду з дотриманням усіх санітарних правил, урядовий декрет свавільно виключає можливість служіння Святої Меси для народу. Єпископи закликають уряд та технічно-науковий комітет, який розробляє відповідні рекомендації, «розрізняти свої обов’язки, які полягають в тому, щоб давати чіткі вказівки санітарного характеру, та обов’язки Церкви, покликаної організувати життя християнської спільноти з дотриманням визначених заходів, але в повноті власної автономії».

Підкреслюється, що Церква з почуттям відповідальності підійшла до урядових обмежень, впроваджуваних з метою подолання надзвичайної ситуації, але під час діалогу з владою неодноразово й виразно вказувала на те, що «в той час, як будуть послаблюватися обмеження, взяті з метою подолання пандемії, Церква вимагає можливості відновити свою душпастирську діяльність».

В урядовій відповіді на заяву єпископату зазначається, що її взято до уваги, підтверджуючи, водночас, все те, що було сказано під час прес-конференції прем’єра Конте. Але найближчими днями буде опрацьовано протокол, щоб якнайшвидше уможливити участь вірних у літургійних відправах в умовах максимальної безпеки.