Кардинал Паролін зустрівся з українцями у Словаччині
  • Суб, 16/09/2023 - 20:16

Як повідомлялося, кардинал П’єтро Паролін перебуває з візитом у Словаччині. У п’ятницю, 15 вересня, Держсекретар Ватикану зустрівся з українськими біженцями.

У цей день словаки мають не лише релігійне, але і державне свято, оскільки країна присвячена Семиболісній (Страждальній) Діві Марії. Цього дня кардинал очолив урочисту Месу у Шаштіні, що є загальнословацьким паломницьким відпустовим місцем на заході країни, а ввечері прибув у східнословацьке місто Кошіце, де поблагословив Центр прийому та інтеграції та зустрівся з українськими біженцями. Громада чекала на поважного гостя, згідно української традиції – з хлібом та сіллю, а всі присутні, підтримуючи хор, на початок зустрічі заспівали молитву за Україну «Боже великий, єдиний».

Кардинал Паролін насамперед висловив вдячність всім працівникам Центру, до становлення якого долучилися представники Римсько-Католицької та Греко-Католицької Церкви Словаччини. Співпрацюючи у дусі благодійності обидві громади надали «персонал і приміщення, щоб з братерською любов’ю приймати тих, хто перетнув сусідній кордон, особливо тих, хто найбільше потребує».

Кардинал Паролін зустрівся з українцями у Словаччині

Кардинал Паролін зустрівся з українцями у Словаччині

 

«Важливо допомогти цим нашим братам і сестрам-біженцям, а особливо допомогти їм відновити впевненість і зберегти надію. Прийняття і братерство відкривають шляхи надії. Глибоко по-християнськи – допомагати і служити людям, які потребують допомоги. Усі ви впроваджуєте культуру безкорисливих зустрічей і братерського прийняття в цьому центрі», – зауважив кардинал. Його звернення у повному обсязі опублікувала сторінка Конференції єпископів Словаччини.

Звертаючись до присутніх українців кардинал Паролін сказав:

«Сердечно вітаю всіх вас, дорогі українські брати і сестри. Від початку цієї абсурдної війни в Україні Папа Франциск неодноразово закликав до миру та припинення ворожнечі й висловлював свою прихильність, солідарність і близькість до українського народу, який щоденно довіряє молитви милосердному Господу. Війна – це велика трагедія, і ти відчуваєш її на власному тілі, ти бачиш, як страждають твої близькі, як руйнуються ваші будинки.

Тому прийняття – це велике світло конкретної підтримки, а також надії на майбутнє, віри в те, що ви зможете повернутися на свою батьківщину, до своїх домівок і заново відбудуєте своє життя».

Кардинал пригадав, що Папа Франциск робить усе, що в його силах, щоб сприяти діалогу та якнайшвидшому досягненню перемир’я в Україні, яке було б не просто стратегією переозброєння, а кроком до справжнього, справедливого та стабільного миру, який дозволить повільне відновлення людської та соціальної структури, зруйнованої зброєю.

«Ми дуже близькі до вас усіх своєю молитвою та конкретною та матеріальною допомогою, щоб полегшити ваші страждання та нещастя, – запевнив П’єтро Паролін та завершив своє звернення закликом до молитви. – Давайте всі продовжуватимемо посилено молитися за припинення війни».