Кілька рецептів до Свят
  • Нед, 04/01/2015 - 22:29

Крім звиклих пастоподібних бурачків з хроном, які в Галичині називали хлопскими бурачками, робили, як додаток до м’ясних страв, також ще і панські, шляхетскі та жидівські (до приходу других москалів в 1939 році в Галичині єврейське населення само називало себе жидами. Етнонім «жид» не мав того негативного відтінку, який він має в російській мові та отримав тепер в Україні. – ред.) бурачки. Окремою стравою на свята подавали і варену курку чи телятину на якій було зварено святковий росіл. До цього вареного м’яса подавали також підливку з хрону.

Панські бурачки.

Варений буряк нашуткуйте, або наріжте тонесенькими плястерками. Додайте натертий на середній тертці свіжий хрін (до смаку), трошка посоліть (але не багато, потім ще потрібно заляти всьо солоним маринадом), пересипте до смаку кмином та покладіть у заздалегідь приготовані слоїки, найліпше півлітрові.

Зваріть маринад: на літру води одна чайна ложечка цукру, дві чайні ложечки солі і трішки меленої гвоздики (на сам вершечок ножа), коли вода закипить, доляйте 80 грам 9% оцту, доведіть до кипіння і, як тільки закипить, скиньте маринад з вогню.

Як маринад вистигне, заляйте ним буряк, поскладаний в слоїки і закрите слоїки кришкою. Поставте слоїки на холод. За 12 годин панські бурачки готові.

 

Шляхетські бурачки.

Варений буряк натріть на грубій тертці, а хрін на середній. Вимішайте тертий буряк і хрін, додайте до смаку солі й оцту та кмину і дзюбку цукру. Варто шоб бурачки настоялися так годин з 12.

 

Єврейські цвіклі.

Варений буряк і хрін потріть так як і на панські бурачки. Наріжте кружальцями цибулю. Вимішайте буряк, хрін і цибулю. Додайте досить кмину та римського кмину (кумину), а також до смаку солі й пекучої паприки (червоний перець). Можна додати трішки сушеного майорану та базиліку. Заправте до смаку олією та яблучним оцтом. Дайте настоятися суміші 12 годин на зимні.

 

Підливка з хрону до вареного м’яса.

Натріть на середній тертці хрін і посоліть його. На гарячій пательні розтопіть масло, або смалець і припражте на ньому хрін хвилин 5, постійно помішуючи. Додайте сметану і припражте ше зо дві хвилини. Підливка подається до м’яса зимна.

 

Короп в пивній підливці

Склад: 3кг коропа, 1кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, олія (бажано оливкова), сіль, перець, головка часнику, 30 грам коньяку, 1 фляшка пива, мука.

Коропа почистіть, помийте і посоліть. Натріть моркву на грубій тертці і присмажте її на олії, коли морква зм’якне, додайте дрібно нарізану цибулю, коли зм’якне цибуля, додайте нарізані кружальцями перець і помідори, посоліть все до смаку. Смажте, час від часу помішуючи. Коли уся суміш буде м’якою, додайте фляшку пива і смажте суміш ще 4-5 хв. потім відставте з вогню.

Коропа наріжте на порційні кавалки, обваляйте в муці і присмажте легенько на олії. 

В жаровню додайте трошки олії і викладіть шар овочевої суміші. Тоді викладіть шар кавалків коропа і накрийте його шаром овочевої суміші. Все скропіть коньяком.  Поставте в гарячу братруру на 15 хв.

Коропа краще подавати з картопляним пюре, або з макаронами.

 

Телятина по-галицьки з гірчицею

Склад: телятина, морква, цибуля, сіль, біле сухе вино, перець, сухий базилік, майоран, гірчиця в зернах, олія.

На олії (бажано оливковій) обсмажте нарізану невеличкими кубиками телятину. Рівно на стільки, щоб вона змінила свій колір.

Оремо підсмажте на олії дрібно нарізану цибулю та натерту на грубій тертці моркву.

Змішайте телятину та овочеву суміш в жаровні. Додайте гірчицю в зернах. Посоліть до смаку. Тушкуйте доки телятина не зм’якне. Додайте до смаку сухий базилік, майоран, перець і влийте сухе вино. З відкритою покришкою (алкоголь мусить вивітритись), тушкуйте ше хв. 10.