Бойко Йосафат. Авторська колонка

  • Середа, Квітень 6, 2022 - 11:50

    Велика війна в Україні триває. Це ХХІ століття і це центр Європи. Це століття великих технологічних прогресів і це частина світу, де люди вже давно навчилися цінувати мир, спокій і комфорт… Це московсько-українська війна, в якій Україні багато співчувають і хочуть допомогти, однак не хочуть втручатися, чекаючи її перемоги. Багато європейських та світових спільнот підтримують Україну у війні, стоять на її боці, допомагають фінансово чи зі зброєю, однак очікують її перемоги, спостерігаючи зі сторони.

  • Четвер, Березень 17, 2022 - 19:17

    Доходить до завершення третій тиждень ВЕЛИКОЇ ВІЙНИ в центрі Європи у ХХІ столітті, а не військової операції, і ми починаємо до певної міри «звикати»: до різноманітних новин про війну, до частих сирен вдень, а особливо вночі і над ранок, до переміщення і перебування в укритті, до шуму від військових літаків (ми живемо поблизу військового аеродорому), до вибухів від ракет. Як дорослі особи, які багато чого розуміємо, нам стає тривожно від усіх цих незвичних рухів, а як же ж себе почувають діти?

  • П'ятниця, Березень 11, 2022 - 22:53

    Життя в часі війни – це думати по-новому, розмовляти по-новому, займатися справами з новими пріоритетами, це посвячувати час на інші справи, на які, можливо, в звичайний час і не зверталося великої уваги. Життя в часі війни – це особливий час, який всі люди переживають по-різному: одні кажуть, що їх «не береться ніяка робота» і вони сидять по своїх домівках, стривожені і перелякані; інші кажуть, що вони би «гори перевертали» і таким чином, беруть участь у різних волонтерських акціях, заходах і хочуть допомогти державі, військовим захисникам тим способом, яким вміють і можуть.

  • Субота, Березень 5, 2022 - 16:19

    Життя в часі війни – це життя зі специфічними і не до кінця зрозумілими відчуттями, а для священника час війни – це нагода для особливого служіння, особливої креативності і безмежне поле для здійснення і реалізації свого служіння, звичайно, це особливий час для того, щоб забути за себе і думати про інших. Кожен період у житті священника є неповторним, бо священниче служіння вимагає гнучкості і готовності, в ту чи іншу хвилину, творити щось нове і по-новому… навіть молитва здійснюється по-новому, бо це розмова з Богом про війну і про наших захисників.

  • П'ятниця, Лютий 4, 2022 - 13:49

    На початку 2022 року і в часі всіх наших християнських святкувань, хочу знову заторкнути тему християнської родини-сім’ї, хоча саме рік, що минув був присвячений Святому Йосифові та молитві за родину. Коли ми святкуємо Різдво Ісуса Христа, коли приходить час Святої Вечері, коли йдемо колядувати від хати до хати, то ми всі відчуваємо велику потребу РОДИНИ, її цінність, коли вона є та смуток, коли існують якісь труднощі, тимчасові випробування чи нескінченні тривоги.

     

  • Субота, Червень 27, 2020 - 02:29
  • Четвер, Квітень 2, 2020 - 18:17

    «Яка користь із посту, якщо ми провели його без добрих діл?

    Коли хтось скаже: «Я постив цілу Чотиридесятницю», то ти скажи: «Я мав ворога і примирився, мав звичку злословити й покинув її, мав звичку божитися і позбувся тієї поганої звички»

    Св. Йоан Золотоустий

     

  • Субота, Січень 4, 2020 - 11:10

    Протягом останніх семи років, 31 грудня у нашій парафії Святих Кирила і Методія у Крихівцях, що на окраїні Івано-Франківська, велике свято. Саме цього дня ми маємо декілька особливо цінних моментів – до нас з відвідинами приїжджає наш Митрополит Володимир, щоб молитися і спілкуватися з парафіянами, він відвідує окремі родини і очолює подячну молитву.

     

  • Понеділок, Грудень 16, 2019 - 23:58

    Архієпархіальний Собор

    «ЄДНІСТЬ ПАРАФІЇ – ЄДНІСТЬ УГКЦ»

    Івано-Франківськ – 7 грудня 2019 р.Б.

     

            «Ніколи не дайте себе звести людям,

    які хотіли б Вас від Святої Церкви відірвати!

    Пам’ятайте, що Бог не є Отцем тієї людини,

     Матір’ю якої не є Свята Церква.

    Тому будьте вірними дітьми Святої Католицької Церкви!»

    Слуга Божий Андрей Шептицький, 1901

     

    Слава Ісусу Христу!

    Вітаю всіх, хто бере участь у нашому Соборі.

     

  • Понеділок, Вересень 16, 2019 - 12:45

    Інколи можна почути таку думку: «Я не йду до храму, бо не знаю, як там поводитися». Яким чином людина може виправити цю ситуацію? Найперше, повинна захотіти навчитися, тобто виявити бажання дізнатися певні речі. Звідки може дізнатися? Хто повинен навчити, пояснити, виправити? Звичайно священник, який покликаний навчати, в тому числі й правил поведінки у храмі.

  • Субота, Серпень 24, 2019 - 10:14

    Неймовірний недільний день - 18 серпня 2019 року, за який Богу складаємо подяку! Наша парафія Святих Кирила і Методія в Івано-Франківську (Крихівцях)  пережила рухливі моменти - зранку аж до вечора. Все розпочалося з ранкових богослужінь, а завершилося показом унікального фільму "БЛАЖЕННІШИЙ" про Патріарха Йосифа Сліпого! Показ відбувся завдяки "Живому ТВ" та його працівникам Павлові Казанцеву та Олені Мошинській. Дякуємо дійсно всім, хто працює для поширення новин в нашій Церкві, зокрема о. Ігорю Яціву та всім працівникам "Живого ТВ".

  • Понеділок, Липень 1, 2019 - 10:16

    29 червня 2019 року відбулося чергове щорічне паломництво на "Гору мучеників" з нагоди другої річниці освячення цього особливого молитовного місця, яке було проголошено відпустовим Владикою Василем Івасюком у 2018 році. Вже третій рік поспіль ми йдемо на Гору Мучеників, щоб подякувати Богові за мучеників нашої землі, кров яких стала насінням для багатьох християн і є стимулом та наснагою бути вірним Богові і Католицькій Церкві. Приклад мучеників є насправді дуже цінним для всіх нас! Вони є свідками віри і витримали до кінця, зберегли віру.

  • Середа, Травень 29, 2019 - 15:12

    5 думок з нагоди цьогорічних святкувань

  • Неділя, Березень 17, 2019 - 10:43

    «Тільки ті народи могутні і здорові, в яких здорова християнська родина»

    Митрополит Андрей Шептицький

     

  • Вівторок, Лютий 12, 2019 - 14:20

    10 лютого парафія Святих Кирила і Методія, що знаходиться під опікою Згромадження Воплоченого Слова, гучно і весело святкувала "прощання" з різдвяно-богоявлінськими святами. Своєрідною традицією численних парафій стають так звані "РОЗКОЛЯДИ", спільні заходи, де зібрані люди моляться, колядують і святкують. Храм був переповнений парафіянами та гостями.

  • П'ятниця, Січень 18, 2019 - 09:01

    Наша Церква у січні переживає декілька великих свят – це Різдво Христове, це «старий» Новий Рік і Святого Василія Великого, це празник Богоявління – Хрещення Господнього у Йордані. Кожне свято відповідно супроводжується особливими звичаями: колядками – піснями прослави Новонародженого Ісуса, засіваннями – побажаннями миру, здоров’я і добра, а також душпастирськими відвідинами з благословенням йорданською водою вірних та осель.

             Що ж важливо знати нашим християнам про окроплення йорданською водою та відвідини священиком наших домів?  

  • Субота, Січень 12, 2019 - 11:05

    Христос рождається! Дорогі наші друзі – християни, ті, які вірите в Христа і Його любите, Його славите і Йому, як Богові, поклоняєтеся! Знову зустрічаємося з Вами у цьому святковому часі – святкуванні Різдва Христового, Нового Року та Богоявління у таїнстві Хрещення Господнього.

  • П'ятниця, Січень 4, 2019 - 17:46

    «Три цінності Таїнства Різдва – цінність життя людського, цінність родини і цінність Церкви Христової, основаної на Петрі»

  • Понеділок, Грудень 31, 2018 - 14:27

    Від 2017 року ми цілою нашою парафіяльною спільнотою почали займатися справами дитячого садочку, який носить назву «Ковчег». Парафія наша молода, заснована світлої пам’яті Владикою Софроном Мудрим у 2003 році у «забутому» на той час куточку нашого міста Івано-Франківська та ще й з найгіршою тоді, сьогодні однією з найкращих, дорогою-проїздом вулицею Набережною. Тоді тут проживало кільканадцять родин, а сьогодні наша спільнота складається з близько двох сотень родин, не враховуючи тих вірних, які до нас приїжджають.

  • Середа, Жовтень 31, 2018 - 08:15
    «Як колись в Україні сім’я врятувала Церкву,
    так тепер святим обов’язком Церкви є врятувати сім’ю»
    (Блаженніший Святослав)

Сторінки

Про автора

прп. о. Йосафат Бойко, ВС - Синкел в справах монашества Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ

Народився 8 листопада 1979 року у м. Львові. Батьки Ольга та Петро (+2005), родом з с. Боянець Жовківського району на Львівщині.
1997 року поступив до Івано-Франківської Духовної Академії, одночасно перебуваючи на кандидатурі у Згромадженні Отців Воплоченого Слова, з якими підтримував контакт ще з парафії Покрова Пресвятої Богородиці зі Львова. Закінчив І курс Академії і у вересні 1998 року поступив на канонічний рік новіціату. З 1999 по 2001 продовжував навчання в Академії.
У серпні 2001 року виїхав на навчання до Італії, де закінчив Міжнародну Семінарію Св. Папи Вітальяно при Згромадженні Воплоченого Слова в м. Сені (неподалік Рима).
24 червня 2003 року був висвячений на диякона Владикою Глібом Лончиною у м. Сені.
13 листопада 2003 року склав вічні обіти у м. Сені (провінція Рима, Італія).
23 травня 2004 року висвячений на священика в Катедральному Соборі Воскресіння Христового в м. Івано-Франківську Владикою Софроном Мудрим.
В 2006 році закінчив факультет біоетики Папського Університету Regina Apostolorum та здобув ступінь ліцензіата по біоетиці, захистивши наукову працю на тему “La moralit? dei trapianti alla luce del Magistero di Giovanni Paolo II” (про моральні аспекти трасплантації органів).
По закінченні навчання в Італії був направлений на працю в Україні, де з березня 2007 року призначений Адміністратором парафії свв. Кирила і Методія у Крихівцях (Івано-Франківськ).
Декретом №221 від 25 травня 2009 року іменованим Синкелом у справах Монашества Івано-Франківської Єпархії УГКЦ;
Декретом № 236 від 4 червня 2009 року іменований Головою Комісії у справах Монашества Івано-Франківської Єпархії УГКЦ.