Львів: внаслідок нічного обстрілу росіян знищено склади Карітасу з гуманітарною допомогою
  • Втр, 19/09/2023 - 13:40

Близької 5-ї години ранку вівторка, 19 вересня, під час нальоту російських безпілотників на Львів було вражено склади з гуманітарною допомогою «Карітас-Спес Україна».  Внаслідок цього була знищена гуманітарна допомога, передана від Папи Франциска через кардинала Краєвського — роздавача папської милостині.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook в.о.директора Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Євген Бойко.

«Росіяни ведуть війну з мирними складами релігійної місії «Карітасу – Спес» Львівської Архідієцезії  Римсько-Католицької Церкви в Україні. З-поміж іншого під час нічного обстрілу Львова сьогодні була знищена гуманітарна допомога, яку днями передав до Львова через свого роздавача милостині Папа Франциск»,  — написав Євген Бойко.

Також він виклав фото: одне з вантажівками завантаженими допомогою від Папи, а на іншому те, що від неї залишилось.

Відправляючи цю допомогу в Україну наприкінці серпня, кардинал Краєвський розповів Vatican News, що одна корейська фірма відправила до Ватикану 300 тисяч порцій їжі швидкого приготування, які будуть передані для населення, що страждає від наслідків війни. Йдеться про дуже корисний вантаж для теренів, де триває гуманітарна криза, адже це дуже поживна їжа, для приготування якої вистачає просто гарячої води.

«Дуже важливо, – пояснив тоді кардинал, – щоб люди, які страждають, знали, що вони не самотні, що про них певним чином піклується також Святіший Отець. Церква допомагає всім без винятку, роздаючи дари, які є плодом щедрості інших людей».

Як повідомляє сайт Римсько-Католицької Церкви в Україні, на щастя, внаслідок ракетної атаки на склад Карітасу ніхто не постраждав. Саме приміщення згоріло вщент. За повідомленнями Карітас-Спес Україна на складі знаходилось майже 300 тонн гуманітарного вантажу. Вже відомо про знищені 33 палети продуктових наборів «Paczka dla Ukrainy», 10 палет наборів гігієни та консерви, 10 палет генераторів та одягу. За словами Маркіяна, працівника Карітас-Спес Львівської Архідієцезії, гуманітарний транспорт він встиг врятувати.  

Остаточна інформація про втрати буде повідомлена згодом.

Російську атаку на склад прокоментував виконавчий директор «Карітас-Спес Україна» о. В’ячеслав Гриневич SAC: «Ця атака на наш склад ще раз підтвердила справжні наміри Росії. Адже поруч не було жодних об’єктів, які би були стратегічними. Тільки вчора на склад привезли вантаж «Paczka dla Ukrainy», а сьогодні вже був обстріл.

Від початку повномасштабного вторгнення нам вдалося організувати цілу мережу, яка була чітко налаштована для потреб гуманітарних проєктів. Цієї ночі одна гілка цієї мережі була знищена, тож це призведе до затримки доставки гуманітарних вантажів, які вже були заплановані та розподілені, на які люди, що знаходяться у великій потребі, чекали. На жаль, вони цієї допомоги зараз не отримають. Однак, найважливіше, і ми з цього радіємо, що жодна людина тут не постраждала».

За 2023 рік внаслідок реалізації проєктів швидкого реагування релігійна місія «Карітас-Спес Україна» надала допомогу у 23 області, 15 000 населених пунктів та 280 046 людям. А від початку повномасштабного вторгнення допомогу отримало 1 048 546 людей.