Папа до фармацевтів: будьте щоденними подателями милосердя
  • Втр, 19/09/2023 - 10:41

Зустрічаючись із працівниками Ватиканської аптеки, Святіший Отець наголосив на потребі слухання та дарування слів розради для тих, хто приходить за необхідними ліками.

У понеділок, 18 вересня 2023 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції працівників та співробітників Ватиканської аптеки, яка наступного року святкуватиме 150-річницю від свого заснування. У своєму слові Святіший Отець закликав їх бути благодійниками любові, яка виявляється у їхній праці.

Історія створення аптеки у Ватикані

На початку Папа Франциск пригадав історію заснування Ватиканської аптеки, що бере початок від блаженного Папи Пія IX, який доручив Генеральному настоятелю Ордену Госпітальєрів святого Івана Божого завдання її створення. «Насправді, Орден мав давню традицію в цій галузі, оскільки аптека при монастирському домі в багатьох місцях служила також людям з-поза монастиря. Таким чином першим фармацевтом був вибраний брат Евзебіо Фроммер, чернець Ордену Боніфратрів, і так 150 років тому почалася ваша унікальна історія», – сказав Святіший Отець. Він також відзначив жертовну працю богопосвячених осіб, працівників аптеки, які в часі ІІ Ватиканського Собору служили єпископам всіх національностей, задовольняючи їхні потреби в придбанні ліків та отриманню медичних послуг.

Доброзичливе ставлення і слухання

Відтак Папа висловив вдячність всім фармацевтам та співробітникам, які виконуючи своє служіння Наступнику апостола Петра та Римській курії, виявляють увагу й турботу тим, хто страждає від різних хвороб та потребує необхідних ліків. У цьому контексті він вказав на важливість слухання. «До вас приходить так багато людей, особливо старшого віку, які часто в сьогоднішньому метушливому темпі потребують не тільки ліків, вони потребують уваги, усмішки, вони потребують слухання, слова розради. Не забувайте про це: апостольство слухання», – зауважив Святіший Отець, говорячи, що їхнє служіння є також свідченням Євангелія для тих, з ким вони зустрічаються на роботі.

На завершення він дав присутнім пораду звертати свій погляд на розп’ятого Христа, додаючи, що їхнє служіння хворим – це також служіння Богові. «Добрим є також черпати від Небесного Лікаря терпеливість і доброзичливість, і силу любити невтомно. В Його школі, від хреста до аптечного прилавка, будьте і ви щоденними роздавачами милосердя», – закликав Папа Франциск.