Папа до молоді: плекайте великі мрії, бо також наш Господь має такі мрії
  • Суб, 14/10/2023 - 19:01

Відкривати невичерпне захоплення особою Ісуса, щоб ставати головними дійовими особами змін у світі. Таким є заохочення Папи Франциска для учасників «Саміту лідерства», що цими днями відбувається у Коледжі святого Карла Борромео в Мілані.

«Якщо ви прагнете переживати зміни як головні дійові особи, я заохочую вас відкрити для себе невичерпне захоплення особою Ісуса: Він робить все новим; Він виявляє владу, відмінну від тієї, яку демонструють вчорашні та сьогоднішні сильні світу цього. Його спосіб перетворення ситуацій не пригнічує, а підносить, не примушує, а визволяє», – із таким заохоченням Папа Франциск звертається до учасників «Саміту лідерства», який 13-14 жовтня 2023 р. відбувається на базі програми Міжнародного Бакалаврату при Коледжі святого Карла Борромео в Мілані. Захід, який залучив доповідачів з різних частин світу, проводиться з метою запропонувати молоді деякі напрямні, що стосуються формування для майбутнього лідерства в різних сферах суспільного життя.

Мріяти про велике

У своєму посланні Святіший Отець називає позитивним той факт, що в цей час, «позначений серйозними соціальними та кліматичними кризами», учні разом зі своїми вчителями ставлять перед собою запитання про те, «як причинитися до переміни світу». «Насправді, важливо, щоб ви мали великі мрії: Бог теж має великі мрії! І важливо зустріти дорослих, які не гасять мрії, а допомагають їх інтерпретувати та реалізовувати. Завжди порівнюйте свої мрії з Божими!» – зазначає він, заохочуючи відкривати невичерпне захоплення постаттю Ісуса. «Ісус, – пояснює Папа, – преображає людину зсередини, в тому числі і кожного з вас, щоб ви могли проявити свої найкращі сили і таланти. Ідіть за Ним з повною довірою, думаючи про своє зростання не як про піднесення над іншими, а як про пониження себе в служінні іншим. Найбільшим є той, хто вміє нахилитися над тими, хто впав, і взяти на себе частину їхнього тягаря з лагідністю, яка є справжньою силою».

Відкрите бачення

Покликаючись на програму заходу, Наступник святого Петра відзначає, що вона спрямована на те, щоби «краще цінувати п’ять чуттів, дарованих нам Богом» з метою ставати головними дійовими особами. І це, за його словами, правильно, «оскільки дійсність вища за ідеї та вимагає відкритості, уважності, співчуття», тобто, «цілісною чутливості», частиною якої є також «духовні чуття». «Вони не протиставляються психофізичним, а просвітлюють і зміцнюють їх. Кажу вам це тому, що ваш навчальний заклад є католицьким, а "католицький" означає саме те, що він має відкрите і цілісне бачення людської особи, в усіх її вимірах, таке, яке нам розкриває Святе Письмо і яке Ісус Христос реалізував у всій повноті», – пише Папа, заохочуючи учнів цінувати ці можливості, які їм дає школа, пам’ятаючи про те, що це не є даність, адже чимало ровесників, зокрема, дівчат, у світі не мають можливості вчитися. З цього також випливає заохочення долучатися до боротьби за їхні права.