Папа про необхідність оновленої присутності католиків у політиці
  • Пон, 04/03/2019 - 21:20

Святіший Отець зустрівся з учасниками семінару, на який Папська Комісія Латинської Америки зібрала молодих політичних лідерів з цього регіону.

«Політика – це не просто мистецтво користуватися владою. Вона є покликанням служити на користь спільного блага». На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи у понеділок, 4 березня 2019 р., учасників семінару на тему: «Соціальна доктрина Церкви й політичне заанґажування в Латинській Америці: нове покоління латиноамериканських католиків в політиці», що зібрав молодих політичних лідерів.

Християнське покликання народжується в спільноті

У своїй промові Святіший Отець ствердив, що покликання християнина, зокрема, й покликання до політики, народжується у спільноті. Першою ознакою спільноти є дружба між її членами, яку вони, у свою чергу, запрошені нести іншим, «поширюючи той досвід, який ми називаємо Церквою». Бути католиком, задіяним в політиці «не означає бути новобранцем якоїсь групи, організації чи партії, але жити в дружбі, у спільноті».

«Якщо ти, формуючись у соціальній доктрині Церкви, не відкриваєш у своєму серці необхідності належати до спільноти, в якій можеш переживати досвід того, що Бог тебе любить, тобі загрожує на самоті поринути у виклики влади, стратегій, діяльності, скінчивши, в кращому разі, добрим політичним становищем, але самотнім, сумним і маніпульованим», – сказав Папа.

Розбудовувати спільне добро

За словами Глави Католицької Церкви, політичний вимір життя християнина полягає у «будуванні спільного блага», яке випливає з оновленого погляду на дійсність, який нам дає Ісус Христос. «Справжній християнин повинен віддавати перевагу своїй вірі, показуючи, що його змагання за справедливість є боротьбою за справедливість Божого царства, а не якусь іншу», – сказав Папа, цитуючи святого Оскара Ромеро, який закликав мирян бути вільними, шукаючи в Євангелії рації для того, щоб займатися політикою, долаючи ідеології.

Лише завдяки розумінню політики в світлі Євангелія народ може стати головною дійовою особою своєї історії, а так званий «правлячий клас» перестане вважати, що може вирішувати про все. Тож Папа закликає до оновлення присутності католиків у політичному житті, але не в значенні «нових облич», але пропозиції «нових альтернатив», які стануть виразниками народних прагнень.