Папа: у підході до явища міграції ключовим словом є «близькість»
  • Суб, 14/10/2023 - 18:50
Приймаючи учасників симпозіуму, присвяченого духовності, побудованої на спадщині святого Джованні Баттісти Скалабріні, Папа Франциск підкреслив, що без молитви місія неможлива, й лише завдяки єдності з Ісусом зможемо розпізнавати Його також і в чужинцях, які потребують допомоги.

«Міграція – це не приємне паломництво у спільності з іншими; часто це драма. І так само, як кожна людина має право мігрувати, ще більшою мірою вона має право залишатися на своїй землі і жити на ній мирно та гідно. Проте трагедія вимушених міграцій, спричинених війнами, голодом, бідністю та екологічними негараздами, сьогодні у всіх перед очима. І саме тут вступає в гру ваша духовність: як налаштувати своє серце щодо цих братів і сестер? За допомогою якого духовного шляху?» – сказав Папа Франциск, приймаючи у суботу, 14 жовтня 2023 р., учасників симпозіуму на тему «Я зберу усі народи», присвяченого скалабрініянській духовності, що згуртував представників чернечої родини, яку заснував святий Джованні Баттіста Склабріні з метою бути місіонерами та місіонерками серед мігрантів.

 

Співробітники святого Духа задля єдності

Святіший Отець зауважив, що Скалабріні дивився на місіонерів серед мігрантів як на «співробітників Святого Духа задля єдності», адже його оригінальний погляд на міграцію полягав у тому, що він вбачав у ній «заклик творити сопричастя в милосердній любові». Святий бачив злиденність мігрантів, які вирушали з Італії в пошуках кращої долі, відчувши покликання «духовно й матеріально підтримувати цих людей, щоб ніхто з них, покинутий на себе самого, не був втрачений, загубивши свою віру», але щоб, як каже пророк Ісая, зміг досягти святу гору – місто Єрусалим. У цьому символі він вбачав Церкву, «дім усіх народів, у якому кожне життя священне та цінне».

«І ось перший заклик для нас – плекати серця, багаті на католицькість, тобто, спраглі до універсальності та єдності, до зустрічі та сопричастя. Це заохочення поширювати ментальність близькості, – "близькість", ось ключове слово, вона є стилем Бога, Який завжди стає близьким, – духовність, ментальність піклування та гостинності, щоб у світі зростала "цивілізація любові", за словами святого Павла VI», – мовив Папа, називаючи утопічною думку про те, що це можна здійснити самими лише людськими силами. Йдеться про те, щоби співпрацювати зі Святим Духом, діяти під проводом Бога, дозволивши, щоб нас здобула «Його безмежна ніжність, щоби відчувати та діяти згідно з Його дорогами, які не завжди збігаються з нашими, щоби розпізнавати Його в чужинцеві, щоб знаходити в Ньому сили безкорисливо любити».

Черпаючи сили з єдності з Ісусом

З цього, як зазначив далі Наступник святого Петра, випливає другий заклик святого Скалабріні, який наполягає на необхідності для місіонера «мати глибокі стосунки з Ісусом, втіленим Божим Сином», плекаючи їх особливо «через Євхаристію, служачи її та адоруючи». Папа особливо наголосив на адорації, зазначаючи, що сьогодні ми дещо втратили сенс цієї молитви. «Ми знаємо, як сильно Скалабріні любив адорацію, якій віддавався навіть вночі, незважаючи на втому від виснажливого робочого графіка, і від якої не відмовлявся вдень, навіть у періоди найбільшої активності. Він не мав ілюзій: без молитви немає місії!» – сказав Святіший Отець, заохочуючи склабрініянців оновлювати своє служіння мігрантам і вкрорінювати його в насиченому духовному житті.