Парламентарі пропонують святкувати Різдво Христове також і 25 грудня
  • Чтв, 08/12/2016 - 08:29

До Верховної Ради внесено законопроект, який пропонує українцям святкувати Різдво Христове і 25 грудня, і 7 січня. Парламентарі впевнені, що їх ініціатива дозволить не лише врахувати побажання багатьох протестантських і римо-католицьких християн, але й об’єднати українське суспільство.

Про це під час брифінгу у Верховній Раді заявили автори законопроекту № 5496, внесеного до парламенту напередодні, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Проектом Закону пропонується внести зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України, додавши 25 грудня (Різдво Христове) до переліку святкових і релігійних свят, які є вихідними. Це означає, що українці зможуть святкувати Різдво Христове і 25 грудня, і 7 січня, яке визначено святковим і вихідним днем зараз.

 

Свою ініціативу парламентарі аргументують тим, що згідно зі статистичними даними Мінкультури окрім близько 23172 православних, греко-католицьких і деяких інших християнських громад, які відзначають Різдво христове 7 січня за Юліанським календарем, на сьогодні в Україні нараховується близько 11000 католицьких і протестантських громад (біля 30% від усіх релігійних організацій України), які святкують Різдво Христове за Григоріанським календарем, тобто 25 грудня.

Тож оскільки багато віруючих України відзначають Різдво Христове в інший день, ніж визначений на законодавчому рівні як вихідний день, автори законопроекту пропонують забезпечити права значної частини населення України на святкування Різдва Христового того дня, який відповідає їх релігійним та світоглядним переконанням, і додати 25 грудня до числа офіційних святкових днів України.

Авторами законопроекту № 5496 виступили 24 народні депутати з більшості парламентських фракцій і груп – Павло Унгурян, Микола Княжицький, Дмитро Тимчук («Народний фронт»), Роберт Горват, Ольга Богомолець, Оксана Юринець, Олександр Бригинець (БПП), Олег Березюк, Ірина Подоляк, Олег Лаврик («Самопоміч»), Оксана Корчинська, Андрій Лозовий, Ігор Мосійчук (Радикальна партія), Сергій Соболєв, Олена Кондратюк («Батьківщина»), Євген Рибчинський («Воля народу») та інші.