Павло VI: захисник життя ненароджених, або 2 чуда врятованого життя
  • Пон, 16/04/2018 - 19:44

В цьому році, коли блаженний Папа Павло VI буде оголошений святим, Церква відзначить 50-річчя його енцикліки Humanæ Vitæ, присвяченій захисту життя. У цьому документі знайшла вираження велика любов блаженного Папи до життя, яка проявилася також в чудесах, що проклали шлях до його беатифікації і канонізації.

На думку о. Антоніо Мараді, постулатора Канонізаційного процесу, завдяки цим чудам Павло VI і після смерті не перестав бути дієвим захисником зачатого життя, яке він послідовно відстоював у своєму віровченні з катедри апостола Петра.

В обох визнаних чудах за заступництвом Папи Павла VI були врятовані ненароджені діти, причому в обох випадках самим матерям не загрожувала смертельна небезпека. В обох випадках це була вже не перша їхня вагітність. В обох випадках вона могла закінчитися або абортом, або викиднем, або серйозними патологічними наслідками у дітей. В обох випадках лікарі радили зробити аборт. Незважаючи на це, обидві дитини з'явилися на світ і після народження добре себе почувають.

Ці чудеса стали вражаючим свідченням Божого підтвердження віровчення Церкви, дане в енцикліці Humanæ Vitæ, в якій, між іншим, сказано:

«Відповідно до основоположних принципів людського і християнського бачення шлюбу, ми повинні ще раз заявити, що абсолютно неприпустимим в якості дозволеного засобу регулювання народжуваності є свідоме переривання вже розпочатого процесу вагітності, а, перш за все, безпосередній аборт, навіть якщо він робиться з терапевтичних міркувань»

(Ср. Павло VI. Енцикліка Humanæ Vitæ, 14).

Саме в такій ситуації опинилася в 2014 р. Ванна Піраната, дружина Альберта Тальяфери: коли вона була вагітна другою дитиною, їй запропонували зробити аборт. На 13-тижні вагітності жінку госпіталізували, виявивши загрозу переривання вагітності через передчасний розрив амніяхарияльних мембран, що викликало витік амніятичної рідини, або навколоплідних вод.

Лікарі повідомили, що в такому випадку може бути викидень, але цього не сталося, і через кілька днів жінку виписали з лікарні. Вагітність тривала, хоча у пацієнтки як і раніше спостерігалася втрата крові і витік амніятичної рідини.

У цій небезпечній ситуації лікарі з терапевтичних міркувань радили зробити аборт, але пані Піраната і її чоловік відмовилися від цього.

Один з друзів нагадав їй, що папа Павло VI, який в той час був оголошений блаженним, зробив чудо для ненародженої дитини. Жінка разом з чоловіком і сином відвідала святиню, де любив бувати блаженний - костел Діви Марії Доброї в Бреші, і почала щодня молитися через його заступництво про успішне завершення її дуже складною вагітності.

Нарешті, незважаючи на ряд госпіталізації і безперервну втрату амніятичної рідини, 25 грудня 2014 року на світ з'явилася Аманда Павла Тальяфери.

Вона народилася дуже рано, в гестаційному віці, який становив лише 26 тижнів, і була негайно доставлена в неонатальне відділення інтенсивної терапії. Через три дні її життю вже ніщо не загрожувало, і новонароджену дитину направили в лікарню для подальшого медичного спостереження. Вона була остаточно виписана 11 квітня 2015 р хорошому стані, отримавши друге ім'я на честь блаженного, який врятував їй життя.

Постулатор Канонізаційного процесу Павла VI зазначив, що дитина знаходиться під безперервним контролем і до цього часу зі здоров'ям у дівчинки все добре. З медичної точки зору це можна вважати дивом, оскільки дитина протягом трьох місяців була практично позбавлена необхідної для її нормального розвитку амніятичної рідини, а тому важкі патології або навіть викидень були практично неминучими.

Зрештою, це друге чудо, яке сталося завдяки заступництву бл. Павла VI, стало схожим на те, що проклало шлях до його беатифікації. Те перше чудо сталося в Сполучених Штатах в 2001 р. ненароджена дитина була в критичному стані після перенесеного розриву органів.

У цьому випадку також треба було чекати викидня або важких патологій, тому і там лікарі запропонували жінці зробити аборт з терапевтичних міркувань.

Однак мати відмовилася і за порадою однієї італійської черниці почала молитися про успішне закінчення вагітності через заступництво Павла VI, чий беатифікаційний процес тоді проходив. Її молитви були вислухані: через 8 місяців вагітності жінка народила здорову дитину, з якою досі все добре.

Спочатку про диво з народженням Аманди Тальяфери не було повідомлено тим, хто проводив процес канонізації бл. Павла VI, і о. Антоніо Мараді випадково дізнався про нього з інтерв'ю, опублікованого в одній з місцевих газет. Постулатор порахував це знаком від самого блаженного Папи, який начебто хотів їм сказати, щоб вони більше не шукали чуда, оскільки чудо вже сталося.