Сенс життя, безглуздість війни, цінність мрій: Папа відповів на запитання дітей
  • Суб, 14/10/2023 - 18:55

17 жовтня 2023 року вийде в світ ілюстрована книга під назвою «Дорогі діти... Папа відповідає на ваші запитання», за редакцією ватиканіста часопису «La Stampa» Доменіко Аґассо, видана Mondadori ElectaKids. У ній зібрані відповіді на запитання дітей з усього світу, на які Папа Франциск відповів з радістю та щирістю, простою мовою, зрозумілою для наймолодших.

Спостерігаючи за власними дітьми в розмові зі Святішим Отцем, у ватиканського оглядача часопису La Stampa Доменіко Аґассо виникла ідея зібрати серію запитань від хлопчиків і дівчаток з усього світу, яку Папа з радістю підтримав, відповівши їм з усією можливою людською щирістю: як дідусь, він ділився спогадами і маленькими переживаннями свого дитинства, відповідаючи на фундаментальні запитання, які ставить кожна людина: про сенс життя, про безглуздість війни, про цінність мрій. Папа розповів, чим життя Наступника святого Петра є особливим і нормальним одночасно. Відповіді Папи опубліковані в ілюстрованій книзі під назвою: «Дорогі діти... Папа відповідає на ваші запитання». Туринська газета 14 жовтня 2023 р. опублікувала деякі уривки з неї.

Війни – це завжди неправильно

Відповідаючи десятирічному іспанському хлопчикові Даріо на запитання: «Чому відбуваються війни?» – Папа зазначає: «Тому що, коли людина стає дорослою, вона ризикує впасти в спокусу стати егоїстичною, а отже, прагнути влади і грошей. Навіть ціною війни проти іншої країни, яка є перешкодою на шляху до досягнення цієї влади, або має лідера з такими ж цілями. Занадто часто в історії ті, хто ставав лідером країни, не могли приборкати своє бажання бути найсильнішим з усіх, правити світом. Сьогодні на планеті так багато воєн і насильства, і хоча деякі люди кажуть, що іноді вони мають рацію, я не сумніваюся, що ви зрозумієте, що вони завжди помиляються. Війни – це завжди неправильно», – підсумував Папа.

Мир можливий, його можна досягти

На запитання дев’ятирічної Ізабели з Панами: «Як ти думаєш, коли-небудь настане мир у всьому світі? Як це можна зробити?» – Папа відповів: «Так, не можна опускати руки, мир можливий, його можна досягти. Я маю надію, що рано чи пізно “великі люди” зрозуміють, що в повністю мирному світі ми всі будемо жити краще. Але необхідно, щоб кожен взяв на себе зобов’язання скласти зброю, знешкодити насильство, не провокувати напруженість і зіткнення. І викорінити зі своїх сердець бажання влади, грошей та панування над іншими. У наших серцях має бути лише любов до ближнього та допомога тим, які страждають чи з якихось причин перебувають у скруті. І це повинно стосуватися також і лідерів народів планети. Якби ми всі так жили, то було б менше агресії, а також менше страху: ми всі були б більш спокійними, щасливими. Любов перемагає війну і робить людину щасливою», – підсумував Святіший Отець.

Допомогти дорослим бути смиренними

Дев’ятирічна Марія з Угорщини запитує, чому Папа часто говорить, що дорослі повинні вчитися у дітей. «Тому що ви мудрі, – відповідає Єпископ Риму, – у вас чисті серця, у вас немає упереджень». Він підкреслив: «Ви, діти, самі того не усвідомлюючи, допомагаєте дорослим, які вміють вас слухати, а особливо вашим батькам, бути чесними і щедрими. Ви, діти, знаєте, як правильно оцінити час життя: час навчання, молитви, розваг, ігор наодинці, з друзями та з батьками. Тож допомагайте дорослим залишатися смиренними», – попросив він наймолодших.

Дбання про довкілля є християнським обов’язком

Інше запитання, яке поставив дев’ятирічний норвежець Пол, стосувалося того, чому він повинен дбати про природу. «Тому, що зміна клімату та забруднення, спричинені людиною, можуть призвести до зникнення людства через такі явища, як глобальне потепління, спустошення природи, деградація довкілля, як наслідок – зникнення біорізноманіття. А також через нові смертельні хвороби», – пояснив Папа. Він наголосив на тому, як важливо дбати про довкілля нашою щоденною поведінкою а саме: переробка сміття, турбота про те, щоб не марнувати воду та їжу, читання книг, які пояснюють проблеми нашої Землі. Папа заохотив дбати про довкілля, адже це «людський та християнський обов’язок».

Не втрачати надії на краще майбутнє

10-річний Самуель із Судану розповідає, що живе в таборі біженців серед друзів, які страждають від недоїдання, а коли все добре, «ми їмо один раз на день». Він зізнався Папі, що більшу частину часу посміхається, хоча іноді йому «раптом хочеться плакати та втекти кудись далеко...». Папа запевнив, що «всі діти повинні мати можливість ходити до школи і мати простір для ігор і розваг» та заохотив «не втрачати надії на краще майбутнє».

Бути відкритими до світу

Десятирічний Алессандро з Італії запитує Папу, що він думає про те, що часто чує, що дорослі не хочуть, щоб «сім’ї з бідних місць» приїжджали до їхньої країни. Єпископ Риму наголосив на важливості «соціальної дружби»: «Ми завжди повинні вважати один одного братами і сестрами, без недовіри до країни походження, іншої релігії чи культури». «Ніхто ніколи і ніде більше не повинен відчувати себе чужинцем», – сказав Папа. Він підкреслив, що саме діти вміють приймати нових друзів  та наголосив, що «дорослі, в тому числі лідери країн, повинні вчитися у вас: плекати коріння і водночас бути відкритими до світу».