Синод УПЦ МП взяв курс на зближення з Москвою, - архиєпископ УПЦ КП
  • Чтв, 19/06/2014 - 21:08

Архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) підвів підсумки Синоду УПЦ (МП), який сьогодні відбувся у Києві. Свої думки він виклав на Фейсбук-сторінці:

«1. Ні слова про діалог з УПЦ КП. Майдану, який прийде у Лавру, вже можна не боятися - то і діалог став непотрібним.

2. Кирила в Україну не запросили, навіть про День Хрещення Руси не згадали. Але до кінця липня є ще час, тому все можливе.

3. Звільнили з посади юриста Митрополії В. Волинця - того, який свого часу дав відсіч намаганням донецького митрополита Іларіона через комісію протягнути промосковські зміни до статуту УПЦ.

4. Звільнили з посади ректора Ужгородської академії архим. Віктора Бедя - єдиного священика УПЦ такого рангу, хто не боїться публічно виступати проти Москви і за автокефалію.

5. Через ліквідацію нагородного відділу позбавили митр. Олександра Драбинка, як просто вікарного єпископа без посади в синодальному відділі, права брати участь у Архієрейському соборі.

6. Прийняли два звернення, але в жодному з них ні словом не сказали про одну з головних причин нинішніх бід України - неоголошену агресивну війну проти нашої держави з боку Росії.

7. Висновок - низка кроків у промосковському напрямку.

Прикро, але прогнозовано, бо не лише патр. Кирил, але і головуючий на Синоді митр. Онуфрій вважає, що українці і росіяни - один народ, а на Донбасі – не агресія Росії проти України, а зіткення українських військ з «ополченцями».

Є привід для синодалів прозвітувати в Московську патріархію про досягнуті успіхи. Може Путін ще по ордену декому дасть?»