Тижневий огляд: життя УГКЦ (22.12-28.12)
  • Втр, 30/12/2014 - 11:53

Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ, здійснив візитацію парохії м. Аввеліно (Італія). Візит тривав з 20 до 22 грудня, на запрошення місцевого пароха о. Романа Кривого. У неділю 21 грудня українська громада урочисто святкувала подію відкриття персональної парафії Свв. Володимира та Ольги. Святкування розпочалося Святою Літургією, яку очолили два єпархи – Владика Дмитро та Владика Франциск. У понеділок 22 грудня відбулась офіційна зустріч обидвох єрархів у приміщенні єпархіальної курії. У знак подяки за опіку над українськими емігрантами та їх церквою Владиці Франциску вручили ілюстровану книгу історії та культури України.

22 грудня, на свято Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці:

 Відбулася Архиєрейська Божественна Літургія з нагоди храмового празника тернопільської Архикатедри та 25-ї річниці виходу УГКЦ з підпілля. Молитву очолили 5 архиєреїв УГКЦ: архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк, архиєпископ і митрополит Львівський Ігор Возьняк, екзарх Луцький кир Йосафат Говера, єпарх Коломийсько-Чернівецький Василій Івасюк та з часів блаженного Теодора Ромжі перший закарпатець рукоположений в Ужгороді єпископ-помічник Мукачівський Ніл Лущак.

Владика Василій (Тучапець), Екзарх Харківський, очолив Архиєрейську  Літургію в Покотилівському Святопокровському монастирі оо Василіян на Харківщині. Роздумами про наполегливість у вірі розпочав Владика своє звернення до вірних і на прикладі батьків Матері Божої Йоакима і Анни  показав, як недосяжне бажання стає реальністю, бо Господь завжди звертає свою увагу на якість віри, на наполегливе до Нього прохання. Також Владика Василій заохотив ніколи не зневірюватися, не опускати руки і не падати у відчай перед різного роду життєвими проблемами. «Ми, християни, ніколи не залишаємося наодинці, з нами Бог», – підкреслив Архиєрей.

Преосвященний владика Тарас Сеньків, єпарх Стрийський, відвідав монастир оо. Василіан, що у Червонограді, з нагоди вшанування Пресвятої Богородиці, прославленої в чудотворній Кристинопільській іконі. Архиєрей очолив Божественну Літургію, в часі якої звернувся до вірних зі словом проповіді. 

Відбулася спільна молитва до Господа за упокій Героїв України, які поклали своє життя за мирне небо та незалежність нашої держави. Зустріч розпочалась з Архієрейської Божественної Літургії, яку звершив Митрополит Володимир, в храмі Успіння Пресвятої Богородиці, що в селі Крихівці, а потім продовжилась в приміщенні БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ».

«Через ревність і уповання на Бога святих Йоакима та Анни народилася Пресвята Богородиця…» - владика Венедикт. Про духовний аспект свята та про те, як правильно молитися бездітним подружжям розповідає владика Венедикт, голова Патріаршої літургійної комісії УГКЦ.

23-25 грудня у Києві відбувався VІІI Всеукраїнський з’їзд військових капеланів Української Греко-Католицької Церкви. Щорічний з’їзд очолив військовий єпископ УГКЦ Михаїл (Колтун), Керівник Департаменту Патріаршої Курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України. У з’їзді вз’яло участь 50 військових капеланів, що побували з душпастирською працею в зоні АТО. На з’їзді був присутній Блаженніший Любомир Гузар, який зі своїм пастирським словом звернувся до учасників. 2006 року Блаженніший Любомир уже брав участь у роботі першого з’їзду військових капеланів, що відбувся в Обухові.

25 грудня відбулася Жива Internet-зустріч з владикою Венедиктом Алексійчуком. (ЗАПИС)

26 грудня 2014 року Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав взяв участь у щорічних зборах каноністів УГКЦ, які відбулися в приміщенні Філософсько-богословського факультету Українського католицького університету у Львові. Учасником зустрічі був зокрема владика Євген (Попович), голова Канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ.

28 грудня в соборі Святої Софії в Римі, головній українській святині за кордоном, відбулося представлення нового ректора собору - о. Марка Семегена. Божественну Літургію з цієї нагоди очолив владика Діонсій, Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії.

Також до вашої уваги:

Послання Блаженнішого Святослава з нагоди Року пам’яті митрополита Андрея Шептицького

Різдвяне звернення Голови Патріаршої Катехитичної Комісії Владики Петра (Стасюка)

Отець Любомир Яворський розповів про тих, хто допомагає "лікувати душі" військових

З Різдвяного. Часть І – Шклянка маку

З Різдвяного. Часть ІІ – Поганська перспектива народного святкування Різдвяного циклу

З Різдвяного. Часть ІІІ – Приготування до Різдва

З Різдвяного. Часть ІV – Поганський святий вечір
З Рідвяного. Часть V – Святий Вечір в очікувані Різдва ХристовогоЗ Різдвяного. Часть VІ – Три дни свєт

З Різдвяного. Часть VІІ – «Та й прийдут до тебе три празники в гості»
З Різдвяного. Часть VІІІ – Поганські гімни на Йордан