Угорщина під обстрілом ЛГБТ
  • Птн, 05/06/2020 - 15:20

Парламент Угорщини затвердив законодавчі норми, що забороняють визнання громадян транссексуалами та інтерсексуальлами. Новий закон визначає стать на підставі хромосом (стать, визначена при народженні). Закон ще не підписаний президентом. Не припиняється тиск з боку гомолоббі Європи та органів ЄС.

Поправка, представлена у парламенті наприкінці березня, не дозволяє змінювати стать в офіційних документах, таких як посвідчення особи та свідоцтво про шлюб.
«Враховуючи те, що повна зміна біологічної статі неможлива, необхідно на законодавчому рівні констатувати, що немає можливості її змінити в реєстрі народжень, шлюбів та смертей», – пояснюється у законопроекті.

Спочатку законопроект був поданий віце-прем’єром Угорщини 31 березня у рамках пакету законодавчих змін. За його прийняття проголосували 134 депутати, 56 висловилися проти. Відразу після прийняття проект став об’єктом критики на міжнародній арені. Негативно висловлювалися про нього прогомосексуальні організації, уповноважений Ради Європи з питань  прав людини і деякі депутати Європарламенту.

«Це рішення відкидає Угорщину до середньовіччя та топче права транссексуальних та інтерсексуальних осіб», – сказала Кріштіна Тамас-Сарой з організації «Amnesty International». – «Це не лише наражає їх на подальшу дискримінацію, але й поглибить вже і так нетолерантне і вороже середовище, з яким бореться ЛГБТІ-спільнота», – зазначила вона у письмовій декларації.

«Гендерна ідентичність кожного повинна бути визнана юридично, а всім особам слід дозволити змінювати юридичне ім'я та ідентифікатори статі у всіх офіційних документах», – додала вона.

 «Amnesty International»  разом із кількома міжнародними і національними гомосексуальними організаціями закликала скасувати заборону, проводячи акцію під хештегом #drop33. Її також підтримали депутати Європарламенту від таких партій, як Ірландська Fine Gael, Соціал-демократична Партія Німеччини та італійський Рух П'яти Зірок.
Сесіль Кудріо, глава  «Amnesty International» Франції, заявила, що організація «абсолютно вражена, але не здивована» рішенням угорського парламенту. – «Угорщина вже давно відходить від прав людини та європейських цінностей», – зазначила вона і додала, що «Amensty International» попросить усі країни-члени ЄС здійснювати тиск на угорський уряд, оскільки «це не відповідає міжнародному законодавству».

«Amnesty International» також закликала уповноваженого Угорщини з основних прав діяти відповідно до рішення парламенту та заявила, що «війна ще не закінчена». – «Ми все ще сподіваємось і будемо продовжувати боротьбу із законом, який є синонімом дискримінації в країні, де панує ворожий клімат щодо ЛГБТ», - зазначила Кудріо.
Угорська група «Háttér Society», яка працює над юридичними «спрощеннями» для транссексуалів, додала, що норма порушує міжнародні норми прав людини і суперечить практиці Європейського суду з прав людини.

Представники прогомосексуальних організацій звернулися до президента Угорщини з вимогою не підписувати законопроект та переглянути норми Конституційного Суду Угорщини. Кетрін Хюгендубель, речниця ILGA-Europe, заявила, що «юридичне визнання статі є основою для доступу до рівності та недискримінації транссексуальних та інтерсексуальних осіб».

«Без цього члени цих спільнот піддаються масовому тавруванню, дискримінації, цькуванню та насильству щоразу, коли вони використовують документи, які посвідчують особу – в банку, під час відвідування лікаря, при поданні заявки на роботу, чи навіть при подання заяви на мобільний контракт»,– аргументувала вона.

Президент Янош Адер ще не висловився з цього приводу.

Ліберальний портал Euronews.com, описуючи це питання, шкодує щодо змін законодавства в Угорщині та стверджує, що це відображає «більш широкий рух проти рівності, який став модним у європейській політиці». Його оглядач Хедлі Стюарт стверджує, що «епіцентром екстремістської правової політики у Східній Європі» стала Польща і що «ЛГБТ-спільнота» у цій країні перебуває «під масованою атакою».

Оглядач також стверджує, що транссексуали будуть наражатися на  подальшу дискримінацію, таврування та зловживання. Вони частіше страждатимуть від психічних захворювань, але найголовніше, що існує небезпека того, що ЛГБТ-лобі витратить здобутки останнього десятиліття.