"Важкі питання". Чи модно сьогодні бути католиком?
  • Пон, 19/01/2015 - 20:44

ПИТАННЯ: Чи модно сьогодні бути католиком?

ВІДПОВІДЬ: Питання, швидше, риторичне, як і визнає його автор. Чи модно сьогодні бути католиком? Чи можна взагалі ставити поруч такі поняття, як віра і мода?

Щоб дати відповідь на це питання, спочатку давайте дамо визначення моді. Що таке мода? У тлумачному словнику моді дається таке визначення: «тимчасовий звичай; тимчасова, мінлива примха в життєвому побуті, в суспільстві, в крої одягу і в нарядах». У Академічному тлумачному словнику мода визначена як «Недовготривале панування в суспільстві певних смаків, що виявляються у зовнішніх формах побуту, особливо в одязі». Нарешті, мода - це «нетривале панування певного смаку в якій-небудь сфері життя або культурі».

Напевно, досить наведених визначень, щоб виділити головну властивість моди як такої: її минущий, тимчасовий характер. Чи модно сьогодні бути католиком? Визначення моді ми дали, тепер черга за «католиком».

Судячи з літератури, Інтернету, ЗМІ в уявленні деяких людей католик - це людина, яка дотримується ряду звичаїв і традицій і сам себе так називає. Мода на таке католицтво, ймовірно, іноді актуальна. Якщо католиком називати щиро віруючу людину, яка прихильна вченню Церкви і прагне жити згідно з євангельськими заповідями, то за визначенням цей стиль життя не може бути тимчасовим і скороминущим. Але якщо все ж існує вираз «мода на те чи інше не проходить», то його можна сміливо вжити по відношенню до багатьох цінностей, які сповідують католики. Хоча, на жаль, останнім часом «мода» на недоторканність людського життя, на смирення або на безкорисливість не надто актуальна.