Важкі питання. Що відбувається під час Хрещення?
  • Втр, 25/12/2012 - 00:00

ПИТАННЯ: Що таке Хрещення і що відбувається під час Хрещення?

ВІДПОВІДЬ: Святе Хрещення є основою всього християнського життя, врата життя в Дусі і двері, що відкривають доступ до інших Таїнств. Воно відноситься до Таїнств християнського втаємничення. Християнське втаємничення здійснюється сукупністю трьох Таїнств: Хрещення, що  є початком нового життя; Миропомазання – його  зміцнення; Євхаристія, яка живить учня Тілом і Кров'ю Христа для його преображення в Христі.

Таїнство Хрещення є видимим знаком нашого прилучення до Церкви. Людина стає частиною Церкви завдяки Хрещенню. Християнином не народжуються: ним стають за допомогою особистого акту, вибору. Коли мова йде про дітей, цей вибір роблять їхні батьки - так само, як вони роблять вибір у багатьох інших сферах життя дитини. Отже, прилучення до Христа - це завжди особиста відповідь, вільний акт.

Обряд Хрещення звершується водою, в той час як вимовляються наступні слова: «хрещу тебе в ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа».

Яке ж значення цього обряду? По-перше, в Таїнстві Хрещення людина звільняється від гріха - від первородного гріха, якщо вона хрещена в дитинстві; від всіх скоєних раніше гріхів - якщо мова йде про дорослого. Хрещення звільняє також від того, хто провокує на гріх: від диявола, від його панування і від його впливу. Мова йде про первісну форму екзорцизму.

У Катехизмі Католицької Церкви про це говориться наступне: «Народжуючись з людською природою, занепалою та заплямованою первородним гріхом, діти теж потребують нового народження через Хрещення, щоб звільнитися від влади темряви й перенестися в царство свободи дітей Божих, до якої покликані всі люди».

 

По-друге, в Хрещенні ми заново народжуємося як діти Божі. Стати дітьми Бога означає прийняти в себе зачаток Божественного життя - того самого, яке належить Сину Божому, тобто другій Особі Пресвятої Трійці. Як ми знаємо, діти володіють певними правами по відношенню до батьків, наприклад, правом на спадщину. Ставши дітьми Божими, ми теж знаходимо право на заступництво Небесного Отця і на спадщину вічного життя в раю.

Однак у дітей є не тільки права, але й обов'язки, борг: за свою поведінку дитина може втратити все, чим володіє по праву. Оскільки Хрещення звільняє від гріха і робить нас учасниками божественного життя, Хрещення в Біблії названо «купіллю відродження та оновлення Святим Духом» (Тит. 3,5). Таким чином, Хрещення освячує душу і робить її учасницею божественного життя.

По-третє, Хрещення чинить нас членами самого Христа. Хрещення - не просто обряд. Його найглибша суть описана самим Ісусом в Євангелії від Івана (15,5): «Я виноградина, а ви - гілки». У Хрещенні християнин прищеплюється до Христа, як гілка прищеплюється до лози. Це означає, що гілка черпає від Христа цілющий сік для своїх думок, для своїх почуттів і дій. Іншими словами, за допомогою Хрещення людина погоджується з тим, щоб Христос вирощував всередині неї Своє Божественне життя.

Нарешті, Хрещення нас вводить у Церкву, воцерквляє, роблячи співучасниками її місії.

У Хрещенні на християнина ставиться незмивна духовна печать його належності до Христа. Ця печатка не змивається жодним гріхом, хоча гріх і перешкоджає тому, щоб Хрещення приносило свої рятівні плоди. Хрещення, прийняте одного разу, не може бути прийняте ще раз.

Сам Господь стверджує, що Хрещення необхідне для спасіння (Ів. 3,5): «Істинно, істинно кажу тобі: Коли хто не народиться від води і Духа, не може увійти в Царство Боже». Тому Ісус Христос доручив Своїм учням сповіщати Євангеліє і хрестити усі народи: "Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в ім'я Отця і Сина і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів і ось, Я з вами у всі дні до кінця віку. Амінь».

Хрещення необхідне для спасіння тих, кому було сповіщено Євангеліє і у кого є можливість попросити про уділення цього Таїнства - в будь-якому віці. Церква не знає іншого засобу для того, щоб увійти в вічне блаженство. Тому вона намагається не нехтувати своєю місією, отриманою від Господа: відроджувати водою і Духом тих, хто може отримати Водохрестя. Сам Бог зв'язав спасіння з Таїнством Хрещення.

При цьому потрібно додати, що Бог у Своєму спасенному задумі не обмежується Таїнствами.

Хрещення - це дар Божий, який робить нас братами. Цей дар - перший крок до Воскресіння.

 

Хрещення необхідне для того, щоб стати учнем Господа. Хрещення занурює нас в Божественну Трійцю: ми «включаємося» в ім'я Боже, яке стає нашим ім'ям, а ми - його свідками. Тому Хрещення означає насамперед прилучення до Бога, до нового життя в єдності з Ним. Бог не далекий, Він живий і перебуває з нами. За допомогою Хрещення Бог залучає нас у новий вимір, і в силі Хрещення ми входимо також у спілкування з братами.
Хрещення - це не «одиночний» акт, здійснений «для себе». Він завжди має на увазі єднання з усіма іншими, єдність і солідарність всього Тіла Христового.

Сам обряд Хрещення допомагає нам зрозуміти його суть. Він включає в себе два елементи: слово і воду. Вода є релігійним символом нового життя, але також і смерті, через яку необхідно пройти до Воскресіння, до нового життя. Вода матеріальна - оскільки наша віра також включає в себе матерію, тілесність. Потім - слова обряду Хрещення: зречення, обіцянки, відозви. Через них Хрещення сприймається як життєвий шлях. У них реалізується наше рішення. У цих словах присутній весь шлях нашого Хрещення - як до нього, так і після нього. Тому через ці слова і символи Хрещення поширюються на все життя.

Відректися від гріха і жити свободою дітей Божих означає визнати, що гріх не байдужий Богу, це не щось незначне і тим більше не вираз свободи, як його сьогодні часто розуміють. Бог нас любить, Він зробився вразливим аж до смерті заради нас, і ранити Його гріхом означає йти проти самих себе і проти нашої волі. Відректися від Сатани значить сказати «так» Богові і «ні» силам зла, які прагнуть поставити себе на місце Бога.

Сповідання віри, яке говорилось під час обряду Хрещення - це не просто формулювання. Воно торкається всього нашого життя. Тільки якщо ми приймаємо Христа як Шлях, ми можемо дійсно стати на шлях Христа і відкритися Його істині.

 

 

За матеріалами: Радіо Ватикан

 

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.