Кардинал Дзен попереджає про “помилковість” Fiducia Supplicans і закликає до відставки кард. Фернандеса
  • Чтв, 25/01/2024 - 15:15

Кардинал Джозеф Дзен приєднався до тих, хто виступає проти Fiducia Supplicans, та закликав до відставки або звільнення автора тексту, кардинала Віктора Фернандеса. Про це повідомляє LifeSiteNews.

На своєму особистому веб-сайті 21 січня почесний єпископ Гонконгу опублікував свою відповідь на Fiducia Supplicans та наступний прес-реліз до неї від 4 січня, автором яких є кардинал Фернандес, новий префект Дикастерії Доктрини Віри. “Декларація неодноразово наголошує на необхідності уникати плутанини, але благословення, до яких вона заохочує, насправді викликають плутанину”, – написав він.

92-річний кардинал висловив особливе обурення через коментарі Фернандеса про те, що “сексуальна поведінка в одностатевих стосунках має свій позитив, що може “прогресувати” і “зростати”. Дзен вказав на схожість між цим і відповіддю Папи Франциска на dubia п’яти кардиналів; відповідь понтифіка прихильно порівнює шлюб із гомосексуальним “сексуальним коханням”.

“Це абсолютна суб’єктивна помилка. Відповідно до об’єктивної істини, така поведінка є тяжким гріхом і ніколи не може бути доброю. Якщо префект Дикастерії Доктрини Віри вчиняє єресь, вважаючи серйозний гріх добрим,  хіба не повинен він піти у відставку чи бути звільненим?”, – так кардинал Дзен розкритикував як сам документ Fiducia supplicans, так і супровідну риторику Фернандеса.

Колишній Архиєпископ Гонконга також вважає протиріччям подальшу реакцію Ватикану, який дозволив Fiducia supplicans деякий час не мати абсолютної сили.

Проте найважливіший аргумент стосується неправди, яка міститься у ватиканському розумінні душпастирства. Як наголосив ієрарх, священник, який благословляє людей, які живуть у гріху, замість того, щоб допомогти їм відмовитися від гріховного способу життя, не виявляє справжньої душпастирської любові.

“Здається, у Декларації сказано, що вони прийшли як пара і повертаються як пара після благословення; хіба це не означає, що вони можуть, принаймні поки що, продовжувати жити в злому, тобто грішному способі?”,– запитує він.

Окрім того, 92-річний кардинал звернув увагу на плутанину, яку неминуче викликає Fiducia supplicans: “Звісно, світські ЗМІ навмисно поглиблюють плутанину, але чому Апостольська Столиця не перешкоджає духовенству, яке підтримує ЛГБТК, у Церкві, наприклад о. Джеймсу Мартіну SJ чи сестрі Жаннін Гремік?" навмисно викликати плутанину?".