Терновий вінець із собору Нотр-Дам виставлятимуть щоп'ятниці під час Великого посту
  • Птн, 28/02/2020 - 11:29

Майже за рік після пожежі в Нотр-Дам одну з найцінніших християнських реліквій, що зберігаються в цьому соборі, знову виставлять на публічний огляд. Йдеться про Терновий вінець, який врятували від полум’я французькі пожежники. «Вірю, що це допоможе нам заглибитися в муки Христа», – наголошує настоятель зруйнованого собору о. Патрік Шове.

Терновий вінець, який зараз зберігається в Луврі, буде виставлений у сусідній церкві Сен-Жермен кожної п’ятниці під час Великого посту впродовж двох годин (з 15.00 до 17.00) та у Страсну п’ятницю впродовж усього дня (з 10.00 до 17.00). Це продовження традиції собору Нотр-Дам перед пожежею, коли цей символ мученицької смерті Ісуса виставляли на огляд вірним у першу п’ятницю місяця та у всі п’ятниці під час Великого посту.

«Ця реліквія допоможе нам краще пережити час навернення та заглибитися в муку Христа», – наголошує настоятель собору Нотр-Дам. Він зізнається, що завжди був глибоко зворушений тим, як вірні молилися біля Тернового вінця Ісуса. «Приходили особливо літні та хворі люди, але не бракувало також і молоді, багато приносили фотографії своїх близьких», – наголошує о. Шове. Він додає, що наразі щомісячна виставка цієї реліквії неможлива.

Терновий вінець зберігався в Нотр-Дамі з 1806 р. Він розміщений в обручі, що захищає реліквію від руйнування. Її знайшла в Єрусалимі разом із багатьма реліквіями матір Костянтина Великого, імператриця Олена. У V ст. реліквія була в Єрусалимі, потім у 1063 р. її перевезли до Візантії, а у 1237 р. – до Франції. Упродовж століть вона була позбавлена багатьох колючок, які зараз перебувають у церквах по всьому світу.