11 цитат святих про кохання та відносини
  • Срд, 14/02/2024 - 15:29

У культурі, де сім’я зазнає нападів, а любов часто плутають з похіттю, може бути важко зрозуміти, як виглядає благочестива любов у наших стосунках — чи то на побаченнях, у шлюбі чи вдома.

Ось 11 цитат святих про кохання та стосунки.

Св. Тереза з Калькутти:

«Легко любити людей далеких. Не завжди легко любити тих, хто поруч. Легше дати чашку рису, щоб вгамувати голод, ніж позбавити від самотності та болю когось нелюбого у власному домі. Принесіть любов у свій дім, бо саме звідси має початися наша любов одне до одного».

Преподобний Фултон Шін:

«Коли чоловік любить жінку, він повинен стати гідним її. Чим вища її чеснота, тим шляхетніший її характер, чим більше вона віддана правді, справедливості, добру, тим більше чоловік має прагнути бути гідним її. Історію цивілізації насправді можна написати з точки зору рівня її жінок».

Святий Іван Павло ІІ:

«Любов ніколи не є чимось готовим, чимось просто «даним» чоловікові та жінці; це завжди водночас «завдання», яке ставиться перед ними. Любов слід розглядати як щось, що в певному сенсі ніколи не «є», а завжди лише «стає», і те, чим воно стане, залежить від внеску обох людей і глибини їхньої відданості».

Св. Клара Ассизька:

«Ми стаємо тим, що ми любимо, і те, кого ми любимо, формує те, ким ми стаємо».

Святий Іван XXIII:

«Милосердя, яке палало в сім’ї в Назареті, повинно бути натхненням для кожної сім’ї. У сім’ї мають процвітати всі християнські чесноти, має процвітати єдність, а приклад її доброчесного життя має яскраво сяяти».

Св. Іван Золотоустий:

«Коли чоловік і дружина з’єднані шлюбом, вони більше не здаються чимось земним, а радше схожими на образ самого Бога».

Св. Хосемарія Ескріва:

“Шлюб повинен допомагати одруженим людям освячувати себе та інших. З цієї причини вони отримують особливу благодать у таїнстві, яке встановив Ісус. Ті, хто покликаний до подружнього стану, з Божою благодаттю знайдуть у своєму стані все, що їм потрібно для того, щоб бути святими».

Святий Іван Павло ІІ:

«Любов, яка веде до шлюбу, є даром від Бога і великим актом віри по відношенню до інших людей».

Свята Джанна Молла:

«Любов — це найпрекрасніше почуття, яке Господь вклав у душі чоловіків і жінок».

Св. Тома Аквінський:

«Чим сильніша дружба, тим міцнішим і тривалішим буде шлюб, оскільки ми об’єднані не лише тілом, але й домашніми справами».

Преподобний Фултон Шін:

«Щоб займатись коханням, потрібні троє, а не двоє: ти, твоя дружина і Бог. Без Бога людям вдається лише виявляти одне в одному найгірше. Закохані, яким нічого іншого не залишається, як любити одне одного, незабаром виявляють, що більше нічого немає. Без центральної вірності життя незавершене».