Міжхристиянські відносини

  • П'ятниця, Березень 15, 2024 - 11:55

    Керівники українських християнських церков штату Вашингтон (США) вирішили об’єднати свої зусилля для спільного служіння як американському суспільству, так і українській громаді Вашингтонщини. Крім цього, новостворена Рада Церков сприятиме зміцненню дружніх американо-українських відносин.

  • Понеділок, Березень 11, 2024 - 16:57

    Коптська православна церква підтвердила, що її рішення призупинити діалог з Католицькою Церквою було пов’язано із «зміною позиції» Риму щодо гомосексуалізму.

    У відео від 8 березня речник коптської православної церкви о. Мусса Ібрагім сказав, що «найбільш заслуговує уваги» з дев’яти постанов, виданих щорічним Священним Синодом Церкви у Ваді Ель-Натрун, Єгипет, пункт про «припинення богословського діалогу з Католицькою Церквою після зміни її позиції щодо гомосексуалізму».

  • Четвер, Лютий 8, 2024 - 10:42

    6 лютого 2024 року Всеукраїнська Рада Церков та релігійних організацій (ВРЦіРО) на чолі з Головучим у Раді Станіславом Носовим зустрілася з Архієпископом Кентерберійським Джастіном Портал Велбі та обговорили питання щодо подальшої підтримки Украіни у її боротьбі з російською агресією.

    Під час зустрічі духовний глава Церкви Англії запитав представників українських конфесій про те, як війна впливає на служіння церков, які є першочергові виклики та які очікування церков на 2024 рік. 

  • Субота, Лютий 3, 2024 - 18:01

    Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав привітав Блаженнішого Епіфанія, Предстоятеля Православної Церкви України, з нагоди 45-річчя від дня його народження.

    Блаженніший Святослав у привітальному листі зазначив, що всі знаменні дати — від Господа, який є джерелом нашого життя та подателем спасіння. Відтак молитовно подякував Богові за дар життя Блаженнішого Епіфанія та його плідне першосвятительське служіння.

  • Понеділок, Січень 29, 2024 - 12:58

    У межах Тижня молитов за єдність християн 22 січня 2024 року у Чортківській УВП № 26 Молебень, за участю представників різних конфесій м. Чорткова, очолив владика Дмитро Григорак, ЧСВВ, єпарх Бучацький.

  • П'ятниця, Січень 19, 2024 - 13:23

    В інтерв’ю для ватиканських медіа напередодні Тижня молитов за єдність християн Префект Дикастерії сприяння єдності між християнами поділився думками про рушійну силу екуменічного діалогу та про виклики й завдання, які сьогодні перед ним стоять.

  • П'ятниця, Січень 19, 2024 - 13:04

    Зустрічаючись із екуменічною делегацією з Фінляндії, Святіший Отець підкреслив важливість вшанування святих, які є живими свідками Христа.

    «Як члени спільноти охрещених, ми перебуваємо в дорозі, й наша спільна мета – Ісус Христос», – сказав Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, 19 січня 2024 р. екуменічну делегацію з Фінляндії, що прибула до Риму із щорічним паломництвом з нагоди свята святого Генріха Упсальського, небесного покровителя своєї країни. Під час зустрічі вони подарували Святішому Отцеві пару рукавичок з емблемою святого Олафа.

    Святі, які зміцнюють нашу віру

  • П'ятниця, Січень 19, 2024 - 12:59

    18 січня в Патріаршому соборі відбувся міжконфесійний Молебень за єдність християн. Ним розпочався тиждень екуменічних молитов під гаслом «Люби Господа Бога свого… і ближнього свого, як самого себе» (Лк. 10, 27). Молитву очолив владика Йосиф Мілян, єпископ Київської архиєпархії УГКЦ, у співслужінні з Апостольським нунцієм Вісвальдасом Кульбокасом, єпископами та духовенством католицьких, православних і протестантських Церков.

  • Середа, Січень 17, 2024 - 12:26

    У Харкові розпочався Тиждень молінь за єдність між християнами. Першого дня представники різних християнських конфесій зібралися в катедральному соборі Святого Миколая Чудотворця УГКЦ. Про це повідомляє пресслужба Харківського екзархату.

    Екуменічний молебень очолили владика Василь Тучапець, екзарх Харківський, владика Павло Гончарук, єпископ-ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ, і владика Павло Шварц, єпископ НЄЛЦУ.

  • Середа, Січень 17, 2024 - 12:11

    Тему для цьогорічного тижня за єдність християн підготувала екуменічна група із західноафриканської країни Буркіна-Фасо, разом зі спільнотою «Chemin Neuf».

  • Понеділок, Січень 1, 2024 - 14:31

    У Вірменії, яка пережила черговий важкий рік, святкують Різдво. Монахині з Конгрегації Непорочного Зачаття в Ґюмрі, поблизу кордону з Туреччиною, виховують і втішають дітей біженців.

    25 грудня 2023 року перед благословенням Urbi et Orbi Франциск закликав до остаточного миру між Вірменією та Азербайджаном. «Нехай це відбувається через реалізацію гуманітарних ініціатив, повернення біженців до їхніх домівок в умовах законності та безпеки, а також взаємної поваги до релігійних традицій і місць культу кожної спільноти», – побажав Папа.

  • Неділя, Грудень 24, 2023 - 00:10

    Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій напередодні Різдва і Нового року опублікувала звернення до народу України. Вони запевнили, що своїми молитвами, словами і справами добра підтримують «народ, якій проходить вогняне випробування війною, жорстокою навалою».

  • Четвер, Грудень 21, 2023 - 21:01

    20 грудня в Києві відбулася зустріч глав та уповноважених представників християнських Церков Украіни, на якій було ухвалене рішення про спільне звернення з нагоди святкування Різдва Христового. 

    Як відомо в 2023 році вперше переважна більшість християн України відзначатимуть свято Різдва Христового 25 грудня. Раніше цей день також рішенням Верховної Ради Украіїни було визначено святковим. 

  • Субота, Листопад 4, 2023 - 18:15

    Сьогодні у трапезній Українського Католицького Університету відбувся Молитовний сніданок. Духовенство, капелани, волонтери, соціальні працівники, військові, освітяни, медики, представники обласної та міської влади спільно помолилися за усіх наших військових та перемогу України над ворогом. Подія, що є традиційною у країнах світу, відбулася у нашому місті уже втретє.

  • Вівторок, Жовтень 31, 2023 - 11:57

    У неділю, 29 жовтня, у Вашингтоні (США) делегація Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій на чолі з головуючим Станіславом Носовим відвідала храм Української Греко-Католицької Церкви. Архиєпископ і митрополит Філадельфійський Борис Ґудзяк очолив Божественну Літургію, на якій із ним співслужили окремі учасники української делегації, зокрема владика Віталій Кривицький, ординарій Києво-Житомирський РКЦ в Україні, та о. Олекса Петрів, керівник Департаменту зовнішніх відносин УГКЦ в Україні.

  • Вівторок, Жовтень 10, 2023 - 18:18

    У вівторок, 10 жовтня, очільники єпархіальних Комісій із міжконфесійних і міжрелігійних відносин з’їхалися до м. Львова, де розпочалася їхня дводенна зустріч. Під час зустрічі заплановано спільні обговорення та дискусії на тему взаємовідносин УГКЦ з іншими конфесіями та релігіями в Україні.

  • Субота, Жовтень 7, 2023 - 14:38

    У четвер, 5 жовтня, у межах Екуменічного соціального тижня у Львові відбулася дискусія про роль молитви для народу, країна якого перебуває у стані війни. Учасники шукали відповіді на запитання: чим є молитва, якою є її дія і, зрештою, як молитися під час війни та чому молитися саме так?

  • Вівторок, Вересень 26, 2023 - 16:26

    Напередодні початку Синоду про Синодальність на площі св. Петра у Ватикані зберуться християни, щоб помолитись за учасників засідань. Зазначимо, що це не будуть виключно вірні католики. Під проводом екуменічної спільноти Тезе перед ватиканською базилікою зберуться навіть представники протестантських течій. До участі їх закликає сам Папа Франциск. Як заявив провідник «Тезе», англіканець, який називає себе «брат Метью», Святійший Отець захотів, щоб такого виду зустріч огорнула молитвою внутрішні події Католицької Церкви.

  • Субота, Вересень 23, 2023 - 15:02

    Звертаючись до учасників екуменічного симпозіуму, який проходить в бенедиктинському архиабатстві Паннонгалми, Святіший Отець закликав до молитви за викоріннення лиха війни, стаючи водночас посланцями та служителями миру.

  • Четвер, Вересень 21, 2023 - 12:49

    Представники українських конфесій обговорили проблематику терору цивільного населення України, який здійснює Росія шляхом постійних обстрілів цивільної інфраструктури крилатими і балістичними ракетами, а також ударними дронами.

    З цього приводу Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій виступить із зверненням до міжнародної спільноти. Про ці та інші заходи реагування на міжнародному рівні йшлося під час засідання Секретаріату ВРЦіРО, яке відбулося 19 вересня 2023 року в канцелярії Церкви адвентистів сьомого дня під головуванням Станіслава Носова. 

Сторінки