Зустріч координаційного комітету католицько-православного діалогу
  • Пон, 10/06/2024 - 12:07
Координаційний комітет Міжнародної змішаної комісії богословського діалогу між католицькою та православними Церквами зустрівся на початку червня на півдні Італії, щоб обговорити проект спільного документа про богословські й канонічні питання на шляху до єдності, розпочавши розгляд богословських аспектів Filioque та непомильності Папи.

Як повідомляє Дикастерія сприяння єдності між християнами, від 3 до 7 червня 2024 року в південноіталійському місті Барі відбулася зустріч Координаційного комітету Міжнародної змішаної комісії богословського діалогу між католицькою та православними Церквами, яку очолювали кардинал Курт Кох, Префект Дикастерії сприяння єдності між християнами, та митрополит Пісідійський Йов із Константинопольського патріархату.

Як зазначається у підсумковому комюніке, комітет розглянув проект документа «Прямуючи до єдності у вірі: богословські та канонічні питання», підсумовуючи здобутки діалогу станом на сьогоднішній день та визначивши кілька питань, які ще потребують вирішення. Зокрема, розпочато вивчення історичних і богословських питань, що стосуються тем Filioque і непомильності Папи Римського. З цією метою було сформовано два підкомітети, кожному з яких доручено підготувати проект тексту на одну з цих тем. Вирішено, що як тільки ці проекти документів будуть завершені, Координаційний комітет збереться, щоб обговорити їх детально, висловивши сподівання, що це станеться вже наступного року.

«Члени з нетерпінням чекають на відзначення у 2025 році 1700-річчя Першого Вселенського Собору, що відбувся в Нікеї в 325 році, і моляться, щоб ця подія стала натхненням на шляху до відновлення повного сопричастя», – зазначається в комюніке.