Наука і віра

  • Понеділок, Березень 18, 2024 - 13:15
    Двоє дослідників Ватиканської обсерваторії запропонували шлях для з’ясування шляхів для подальших досліджень фізичних законів, які дозволяють краще відкрити особливість теорії Великого вибуху.

    Нещодавно двоє космологів з Ватиканської обсерваторії досягли прогресу в розробці нового математичного методу для розуміння теорії Великого вибуху. У комюніке Ватиканської обсерваторій зазначається, що двом їхнім працівникам вдалося окреслити опис рішення щодо особливостей функціонування деяких фізичних законів у перших митях виникнення Всесвіту.

  • Вівторок, Березень 5, 2024 - 14:56

    Минулого тижня понад 150 католицьких лікарів, вчених і біоетиків підписали лист, в якому висловлюють занепокоєння з приводу нових вказівок провідної неврологічної асоціації щодо визначення смерті людини. Ця тема викликала гарячі дискусії у медичній спільноті та серед вірних.

  • Вівторок, Лютий 27, 2024 - 09:04

    Наше уявлення про Бога продиктоване не людським розумом, а Об'явленням. Ми також по-різному розуміємо глибоке значення братерства і милосердя. Вірні, які приєднуються до лож, перебувають у стані тяжкого гріха і не можуть причащатися. Про це нагадує єпископ Антоніо Стальяно, який очолює Папську богословську академію.

     

  • Четвер, Лютий 22, 2024 - 13:44

    Верховний суд штату Алабама постановив, що ембріони, які були отримані під час лікування неплідності та заморожені, є дітьми згідно із законодавством штату. Рішення було прийнято у двох випадках, що стосувалися протиправної смерті. Позов подали три пари, чиї заморожені ембріони були знищені в результаті нещасного випадку в клініці лікування безпліддя. Судді посилалися на розділ конституції Алабами, який забороняє аборти, і закон 1872 року. Про це повідомляє ekai.pl.

  • Середа, Лютий 7, 2024 - 15:40

    Група з 90 католицьких священників, учених і авторів просить єпископів і кардиналів відкинути ватиканську декларацію, яка схвалила пастирське, нелітургійне благословення одностатевих пар, і відмовитися від її впровадження у своїх єпархіях. Про це повідомляє CNA.

  • Субота, Лютий 3, 2024 - 18:22

    У Львові відбулась чергова науково-практична конференція присвячена епідеміологу отцю Генриху Мосінгу.

  • Четвер, Лютий 1, 2024 - 13:20

    Громадська Спілка «Католицька Освіта» запрошує взяти участь у Навчально-модульній програмі для шкільних капеланів. Ця програма для священників, які працюють або мають бажання працювати у школі з учнями, педагогами, а також батьками.

    Ця програма розрахована на священників, які ще не навчалися на наших програмах для шкільних капеланів.

    Програма складається із трьох модулів триватиме три дні кожен.

    На навчанні опрацьовуємо такі теми:

  • П'ятниця, Січень 5, 2024 - 11:21

    Курс «Документи Католицької Церкви про шлюб та сім’ю» триватиме з 1 лютого по 1 липня 2024 р.Б. на платформі UCU OPEN.

  • Четвер, Січень 4, 2024 - 15:07

    Побачило світ повідомлення для преси за підписом Префекта й Секретаря Дикастерії Доктрини Віри з коментарем на реакцію щодо нещодавньої декларації цього відомства: доктрина про шлюб не змінюється, єпископи можуть розрізняти застосування відповідно до контексту, душпастирські благословення не можна порівнювати з літургійними та обрядовими благословеннями.

  • Середа, Січень 3, 2024 - 19:27

    Фотокореспондент із Києва Ян Доброносов опинився за 50 метрів від місця падіння російської ракети. Чоловік дивом залишився неушкодженим

     

    Ян Доброносов 2 січня після атаки ворога на столицю вирушив на місце, куди влучила ворожа ракета, адже хотів зафіксувати злочин росіян на відео. 

    На Оболоні чоловік вийшов з авто і пішов до місця події пішки. У цей час двічі спрацьовувала ППО, розповів він pravda.com.ua.

  • Понеділок, Січень 1, 2024 - 21:55

    Красу і глибину навчання св. Івана Павла ІІ, відомого як Теологія Тіла, просто і зрозуміло тепер можна пізнавати українською мовою (д-р Орися Уська).

    19-21 січня 2024 у Брюховичах відбудеться перший курс «Теологія Тіла: про що розповідають наші тіла».

    Запрошуємо тих, хто шукає і цінує Добро, Правду і Красу!

  • Вівторок, Грудень 19, 2023 - 10:27
    В інтерв’ю для ватиканських медіа о. Паоло Бенанті, TOR, експерт у галузі штучного інтелекту, поділився про суб’єктність обчислювальних машин, їхній вплив на формування громадської думки та внесок Церкви у автентичний розвиток людства.
  • Понеділок, Грудень 18, 2023 - 17:50

    Папа Франциск прийняв на аудієнції спільноту регіональної лікарні ім. Франческо Мюллі, що є церковною структурою, заснованою дев’ять століть тому, поділившись з ними думками про місію церковної лікарні в сучасній системі охорони здоров'я та освіти.

  • Вівторок, Грудень 12, 2023 - 10:52

    У 1531 році Богородиця об’явилася мексиканському індіанцю Хуану Дієґо Куаухтлатоатцину і передала через нього прохання до місцевого єпископа, щоб на пагорбі Тепеяк було збудовано церкву на Її честь.

    Як доказ реальності свого об’явлення Богородиця вчинила чудо: пагорб, на якому Вона об’явилася, посеред зими вкрився розквітлими трояндами, які Хуан Дієґо зібрав і загорнув у свій плащ – тілму та приніс до єпископа. Коли він розгорнув плащ, чудо виявилось потрійним:

    1) розквітлі серед зими троянди;

    2) на той час європейці ще не завезли троянди до Мексики;

  • Субота, Грудень 2, 2023 - 15:07

    З нагоди Міжнародного семінару «Наука і квантові технології: останні досягнення і нові перспективи», Президент Папської академії наук поділився специфікою обговорюваних галузей науки у сфері пошуку і усвідомлення Бога.

    Від 30 листопада до 2 грудня 2023 р. у Ватикані відбувався міжнародний семінар на тему «Наука і квантові технології: останні досягнення і нові перспективи», яку організувала Папська академія наук. У події взяли участь вчені, підприємці, експерти з технологій та ринку з різних частин світу, обговорюючи сучасні технології, проблеми планети та етичні питання.

  • Четвер, Листопад 30, 2023 - 16:38

    Суть місії Церкви співпадає із місією Ісуса Христа, Одвічного Божого Слова, Другої Особи Пресвятої Трійці, Який став людиною і визнав: «Я для того народився і прийшов на світ, щоб дати свідчення істини. Кожен, хто від правди, слухає мого голосу» (Ів. 18,37). І так Церква усіх часів і завжди говорила,і повинна говорити, подібно: «З цією метою Христос, Одвічна Істина, заснував мене і з цією метою я жила і буду жити у цьому світі - щоб давати свідчення істини». Такими словами повинен висловлюватись папа, кожен єпископ і священник наших часів.

  • Четвер, Листопад 30, 2023 - 16:29

    У промові з нагоди зустрічі зі членами Міжнародної богословської комісії, Святіший Отець закликав розвивати євангелізаційне богослов’я, сприяючи діалогу зі світом культури.

    У четвер, 30 листопада 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції членів Міжнародної богословської комісії на чолі з її очільником – кардиналом Віктором Фернандесом, префектом Дикастерії доктрини віри. Святіший Отець вручив приготований текст у письмовій формі, промовивши до присутніх кілька слів експромтом.

    Відповісти на актуальні богословські потреби

  • Четвер, Листопад 30, 2023 - 13:59

    Цього тижня на обговорення Синодом про Синодальність стосунків між «любов’ю та правдою» звернув увагу не лише єпископ Баррон, як ми повідомляли про це раніше.

    Архиєпископ Сіднея Ентоні Фішер опублікував пастирський лист на сім сторінок щодо Синоду про Синодальність 20 листопада, за день до роздумів Баррона.

    «Ми знаємо, що любов і істина знаходять свою досконалість не в абстрактних філософіях чи емпіричних дослідженнях, а в конкретній особі Ісуса Христа. У ньому зустрічаються любов і правда. Ми знаємо, що таке любити, коли знаємо Того, Хто є істиною», – сказав Фішер.

  • Четвер, Листопад 30, 2023 - 13:55

    Єпископ Роберт Баррон заявив, що він «відверто не погоджується» із твердженням з остаточного звіту Синоду про Синодальність про те, що досягнення науки вимагають еволюції морального вчення Церкви про людську сексуальність.

    У роздумах, опублікованих цього тижня, єпископ Вайнони-Рочестера, штат Міннесота, сказав, що «тривожно» спостерігати, як члени Єпископської конференції Німеччини вже «використовують мову звіту Синоду, щоб виправдати серйозні переформулювання навчання Церкви про сексуальність».

  • Четвер, Листопад 16, 2023 - 12:54

    Ватикан. 6 вересня 2023 року. Приватна аудієнція Папи Франциска. Єпископи УГКЦ передають Понтифікові незвичний дар: місійний хрест, молитовник і вервицю. А також фотографії двох священників. Папа уважно роздивляється фото. У жовтих ризах зі світлого храму на нього дивляться о. Іван Левицький та о. Богдан Гелета — редемптористи, яких викрали російські силовики в окупованому Бердянську.

Сторінки