Гостра суперечка у Церкві в Німеччині: чотири єпископи відмовляються від центрального проекту Єпископату
  • Чтв, 25/04/2024 - 17:13

Четверо німецьких єпископів відмовились від участі у Раді Синоду - органу, створеного Синодальним шляхом для підготовки нового способу здійснення влади в Католицькій Церкві в Німеччині. На думку єрархів, Синодальна Рада не відповідає необхідним вимогам, встановленим внутрішньоцерковними правилами.

Про рішення єпископів повідомила архиєпархія Кельна. Від участі в Синодальній раді відмовилися Митрополит Кельна кардинал Райнер Марія Велькі та ординарії дієцезій Айхштетт, Пассау та Регенсбурга (Грегор Марія Ганке, Штефан Остер, Рудольф Водерхольцер). У заяві зазначено, що вищезгадані єрархи хочуть зберегти згоду та єдність із Вселенською Церквою; водночас Святий Престол зазначив, що Синодальна Рада не відповідає сакраментальній природі Католицької Церкви. Чотири єпископи мають намір поміркувати над тим, як продовжити функціонування Католицької Церкви в Німеччині. Нагодою для цього може бути осіння сесія Синоду про синодальність в Римі, інформує pch24.pl.

Синодальна Рада має бути органом, що складається з єпископів і мирян, і яку скликає Синодальний шлях. Рада ще не створена, але роботу над її створенням проводить інший робочий орган, створений Шляхом. Проблема полягає в тому, що у Раді присутні як єпископи, так і миряни, які, по суті, мають однакові повноваження. На думку критиків, це порушує єрархічну та сакраментальну структуру Церкви і де-факто може призвести до повалення її апостольської природи. Серйозні застереження щодо Синодальної Ради висловлюють не лише чотири згадані німецькі єпископи, а й інші єрархи, зокрема кардинали Вальтер Каспер і Крістоф Шенборн, які є досить новаторськими з теологічної точки зору.

Ватикан уже неодноразово виступав проти створення Ради, публікуючи документи, які носять гострий критичний характер і підкреслюють фактичну незаконність такої Ради. Незважаючи на цю критику, німецьким єпископам нещодавно вдалося виробити modus operandi з Ватиканом; Святий Престол погодився продовжити подальшу роботу над синодальністю в Німеччині, хоча нібито під більш пильним наглядом Риму, ніж раніше. Чотири єпископи, які зараз вирішили відмовитись від участі в Раді, явно не вірять у цей нагляд і вважають, що, незважаючи на деякі домовленості між Єпископською конференцією Німеччини та Ватиканом, основне ядро ​​Ради в будь-якому випадку буде несумісним з структурою Католицької Церкви.