Східні Католицькі Церкви

  • Вівторок, Лютий 20, 2024 - 16:12
    У великопосному посланні Глава Халдейської Католицької Церкви заохочує вірних не падати духом перед обличчям загрозливої картини світу, позначеної війнами, зокрема й на батьківщині Ісуса, а використати слушну нагоду покутного періоду, щоб розпізнати, що єдиною дорогою спасіння є дорога близькості з Богом.
  • П'ятниця, Лютий 16, 2024 - 14:54

    Генеральний вікарій Віденського архиєпископа для вірних Східних Католицьких Церков у Австрії о. Юрій Коласа різко засудив нещодавні ракетні обстріли росією житлових кварталів в Україні. У четвер вранці обстріли зазнали деякі житлові квартали Львова. Постраждала і мати о. Юрія Коласи. Вибухова хвиля вибила вікна у її квартирі.

  • Неділя, Січень 28, 2024 - 15:07
    Благодійна організація CNEWA, заснована 1926 року Папою Пієм ХІ, надає допомогу християнам на Близькому Сході, в північно-східній Африці, Індії та східній Європі. В Україні CNEWA упродовж багатьох років підтримує різні проекти УГКЦ й посилила цю підтримку під час повномасштабної війни. У липні 2023 р. ця організація відкрила свій офіс у Римі, щоб поглибити зв’язок з центром Католицької Церкви та мати новий осередок для збирання пожертв в Італії та Європі.
  • Четвер, Січень 11, 2024 - 15:47

    10 січня у Ватикані повідомлено про те, що Святіший Отець Франциск затвердив вибір нового Верховного архиєпископа Сиро-Малабарської Католицької Церкви. Ним став преосвященний владика Рафаїл Таттіл. З цієї нагоди Блаженніший Святослав надіслав новобраному предстоятелю Сиро-Малабарської Католицької Церкви вітального листа.

  • Середа, Січень 10, 2024 - 18:07
    Новим Верховним Архиєпископом Ернакуламсько-Анґамальським обрано дотеперішнього Єпарха Шамшабадського Рафаеля Таттіла. Однак Апостольським Адміністратором Ернакуламсько-Анґамальської архиєпархії до відкликання Апостольською Столицею залишається вислужений Єпарх Мельбурнський Боско Путур.
  • Четвер, Грудень 7, 2023 - 16:05
    У листі до Блаженнішого Джорджа кардинала Аленчеррі, Верховного Архиєпископа Ернакуламсько-Анґамальського, Папа Франциск згадує про важливі здобутки цієї Церкви під проводом цього пастиря та відзначає його дух відданості своїй Церкві, що двічі спонукав подати прохання про зречення.
  • Понеділок, Вересень 25, 2023 - 11:29

    21 вересня 2023 року у м. Неа Макрі, що поблизу Афін, завершилася Зустріч східних католицьких єпископів Європи, організована Радою єпископських конференцій Європи (CCEE) у співпраці із Апостольським екзархатом у Греції.

  • Понеділок, Серпень 21, 2023 - 14:18

    Хоч вони становили навіть не десяту частину учасників, представники Східних Католицьких Церков залишили вагомий слід у приготуванні, проведенні та напрацюваннях Другого Ватиканського Собору.

  • Четвер, Серпень 3, 2023 - 16:06

    Редакція Католицького Оглядача та спільнота “Воїни Христа Царя” вітають нашого митрополита з уродинами!

    Дякуємо Богові за дар Вашого життя і за ревне священниче й архиєрейське служіння, за Ваші очі, спрямовані на вівтар, та за віддане Христу Первосвященнику серце, в якому є місце для всієї Вашої пастви.

    У цей святковий день, як і в буденний, запевняємо Вас у наших молитвах, у синівській і дочірній любові та послусі!

  • Вівторок, Липень 11, 2023 - 19:16

    Греко-католики Близького Сходу розпочинають у листопаді відзначення Ювілейного Року, присвяченого відновлення свого сопричастя з Єпископом Риму.

  • Середа, Квітень 19, 2023 - 15:44

    Конгрес, організований на Кіпрі Дикастерією для Східних Церков, приурочений до десятиріччя Апостольського напоумлення «Ecclesia in Medio Oriente».

     

  • Середа, Квітень 19, 2023 - 12:19

    Відзначення відбуватиметься у річницю викрадення двох митрополитів Алеппо в Сирії, про яких уже протягом десяти років немає жодної звістки.

     

  • Понеділок, Квітень 17, 2023 - 16:04

    У відповідь на прохання деяких патріархів та верховних архиєпископів, Папа Франциск змінив деякі канони Кодексу Канонів Східних Церков, позбавляючи права активного голосу на синодах вислужених єпископів, яким виповнилося 80 років життя.

     

  • Четвер, Квітень 6, 2023 - 11:31

    У середу, 5 квітня 2023 р., у Ватикані оприлюднено Апостольський лист Motu proprio “Vocare peccatores” Папи Франциска, яким він реформує карне право Східних Католицьких Церков, гармонізуючи східний правопорядок з латинським, зберігаючи особливості східного права.

     

    Метою нового Апостольського листа Motu proprio є внести у Кодекс канонів Східних Церков ті зміни, які 2021 року були внесені до латинського Кодексу канонічного права, зберігаючи особливості східного правопорядку.

  • Середа, Квітень 5, 2023 - 12:26

    У середу, 5 квітня, кардинал Кристоф Шенборн, Архиєпископ Відня, приєднається до вечірньої молитви на вервиці за мир в Україні. Кардинал Шенборн, як ординарій вірних Східних Католицьких Церков в Австрії, молитиметься вервицю в прямому ефірі «Живого телебачення» о 20:00 в рамках ініціативи «Вервиця єднає». Молитва одночасно транслюватися на YouTube-каналі Віденської архидієцезії.

     

  • Четвер, Березень 30, 2023 - 14:23

    30 березня 2023 року у Ватикані повідомлено про те, що Святіший Отець Франциcк створив Апостольську Адміністратуру для вірних візантійського обряду в Білорусі, призначивши Апостольським Адміністратором без єпископських свячень архимандрита Сергія Ґаєка, дотеперішнього Апостольського Візитатора.

    Про це повідомляє пресслужба Святого Престолу.

  • Субота, Березень 25, 2023 - 13:00

    Східні католицькі єпископи шести обрядів приєдналися до архиєпископа Мітчелла Розанські під час Божественної Літургії в катедральній базиліці Сент-Луїса (штат Міссурі, США).

  • Понеділок, Червень 20, 2022 - 15:54
    Приймаючи на аудієнції Синод єпископів Мелхітської Греко-Католицької Церкви, Святіший Отець підкреслив глобальний вимір Церкви, вказуючи на необхідність спільності у формуванні Божого люду.

    18 червня, Папа Франциск прийняв на аудієнції єпископів Мелхітської Греко-Католицької Церкви, які сьогодні в Римі розпочали Синод Церкви на чолі з Патріархом Юсефом Абсі. Святіший Отець поділився своїми думками про душпастирську турботу про вірних, які переживають життєві трагедії, а також про відповіді на виклики сучасних обставин, які переживає Мелхітська Греко-Католицька Церква.

  • П'ятниця, Вересень 24, 2021 - 11:08

    Новим очільником Церкви стане дотеперішній Ординарій для східної Європи архиєпископ Рафаїл Франсуа Мінассян, який прийняв ім’я Рафаїл Бедрос ХХІ.

    Синод Вірменської Католицької Церкви, скликаний Святішим Отцем у Римі, 23 вересня 2021 р. обрав Патріархом Кілікії Вірменської Католицької Церкви Преосвященного Рафаїла Франсуа Мінассяна, дотеперішнього титулярного єпископа Кесарії Кападокійської та Ординарія для католиків вірменського обряду в східній Європі.

  • Середа, Вересень 22, 2021 - 13:16
    В Римі триває виборчий Синод Єпископів Вірменської Католицької Церкви, що обирає наступника світлої пам’яті Ґріґора Бедроса ХХ Ґаброяна, що в травні переставився до вічності. В середу початок голосувань.

    Ієрархи Вірменської Католицької Церкви зібралися в Римі для того, щоб обрати нового патріарха, після того, як попередній Патріарх Кілікійський Ґріґор Бедрос ХХ Ґаброян у травні цього року відійшов до вічності. Виборчий Синод Єпископів розпочався у понеділок, 20 вересня 2021 р., а середа, 22 вересня – перший день голосувань.

Сторінки