Цікавинки

  • П'ятниця, Липень 26, 2024 - 16:39

    У день, коли Церква згадує апостола Якова, 25 липня, у Вінниці встановили вказівний камінь, який показує відстань та напрямок до міста Сантьяго-де-Компостела – фінальної точки цього культурного і паломницького маршруту, що проходить через всю Європу. Цього дня також відбулася презентація поштових марок присвячених Подільському шляху св. Якова.

  • Четвер, Липень 25, 2024 - 17:18

     

    Олімпійські ігри є однією з найпрестижніших міжнародних спортивних подій у світі, яка приваблює спортсменів і глядачів з усього світу.

    Хоча витоки стародавніх Олімпійських ігор можна простежити до Стародавньої Греції, сучасний олімпійський рух був заснований наприкінці ХІХ століття французьким дворянином на ім’я П’єр де Кубертен. Що не настільки відомо, так це те, як бачив Олімпійські ігри де Кубертен сильно вплинула його католицька віра.

  • Четвер, Липень 25, 2024 - 11:21

    В українському перекладі вийшла нова книга американського богослова Бранта Пітра «Ісус Христос та єврейське коріння Пресвятої Євхаристії: Розкриття Таїнства Останньої Вечері».

    Перекладач – бр. Дмитро Голик, богословський редактор – о. доктор Прокопій Лотоцький.

    Про це пише Політична Теологія.

  • Четвер, Липень 25, 2024 - 11:02

    До санктуарію Матері Божої Вервиці у Фатімі, що в центральній Португалії, з 1 січня по 30 червня цього року прибуло до 2,7 млн. паломників. Як розповіла очільниця прес-служби санктуарію Патрісія Дуарте, більшість паломників у Фатімі – португальці, а серед іноземців переважають іспанці. Вона уточнила, що з січня по квітень 2024 року спостерігався помірний наплив паломників до Фатіми, за цей період тут побувало більше 1,1 мільйона паломників. Про це повідомляє KAI.

  • Понеділок, Липень 22, 2024 - 19:11
    У печері Юдейської пустелі виявили стародавню тканину, пофарбовану в червоний колір за допомогою комах. Дорогоцінну багряну нитку використовували у священницькому та царському одязі, у Скинії та у шатах заможних людей.
     
  • Понеділок, Липень 22, 2024 - 18:56
    Ізраїльські археологи виявили монументальну оборонну систему в Місті Давида в Єрусалимі, розгадавши 150-річну загадку щодо північних укріплень стародавнього міста. Вражаюча споруда з глибоким, широким ровом, вирубаним у скелі, фактично розділяла Єрусалим на дві окремі зони та захищала його правителів протягом століть.
     
  • П'ятниця, Липень 19, 2024 - 11:52

    Невід’ємним і найважливішим елементом християнського храму є престол – місце, де звершується Євхаристія, розміщений у святилищі, вівтарній частині церкви. Проте у римо-католицьких храмах можна побачити дуже багато менших, бокових престолів. Яке їхнє призначення?

    Ми дізналися походження і роль бічних вівтарів у одній з найвідоміших львівських церков – храмі святих апостолів Петра і Павла, знаного також як «костел єзуїтів», який сьогодні виконує важливу функцію гарнізонної церкви УГКЦ.

  • Середа, Липень 17, 2024 - 00:49

    За вкритою графіті стіною в Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі команда дослідників випадково виявила найбільший відомий середньовічний вівтар, шириною 3,5 метра. Вівтар хрестоносців, який був освячений у 1149 році, десятиліттями вважався втраченим. Про це повідомляє KAI.

  • Вівторок, Липень 16, 2024 - 18:53

    Іспанський тенісист Карлос Алькарас 14 липня переміг у фіналі Вімблдонського тенісного турніру. Алькарас — побожний католик. У 2023 році він, зокрема, відвідав Санктуарій Богородиці Гваделупської в Мексиці. Наприкінці листопада минулого року про цей візит він повідомив в Instagram і опублікував чотири фото.

     

  • Неділя, Липень 14, 2024 - 17:11

    Тренер національної збірної Іспанії з футболу Луїс де ла Фуенте Кастільо здивував глядачів, пояснивши під час інтерв’ю «Cope», ЗМІ Єпископської конференції Іспанії, що хреститися перед початком кожної гри «не є забобонами, а є вірою».

    Колишній футболіст заявив про те, що хрестився не через марновірство, а через віру, відповідаючи на запитання журналістки Хелени Конді.

    «Я віруюча людина», — сказав тренер команди, яка зіграє у фіналі Кубка Європи в неділю після перемоги над Францією на початку цього тижня, пише CNA.

  • Понеділок, Липень 8, 2024 - 13:15
    Період між другою та третьою сесіями Другого Ватиканського Собору був сповнений різноманітними нововведеннями, що мали вирішальний вплив на подальший перебіг цього церковного зібрання. Йдеться зокрема про перегляд запропонованих для розгляду схем документів і про запрошення жінок як спостерігачок.
  • Понеділок, Липень 1, 2024 - 10:48

    Колишня італійська баскетболістка Оріана Мілаццо вирішила піти до монастиря. Вона склала вічні обіти у віці 33 років в Згромадженні Убогих Сестер Святої Клари, яке має один із найсуворіших правил і найвищий рівень убогості.

  • П'ятниця, Червень 28, 2024 - 23:38

    Ця ікона є копією всесвітньо відомої ікони Белзької Божої Матері.

  • П'ятниця, Червень 28, 2024 - 13:24

    26 квітня 1987 року в с. Грушів на Дрогобиччині відбулося те, що у християнській традиції називають чудом, — об’явлення Богородиці. І час — 1987-й, рівно за рік після Чорнобильської катастрофи, яку називають початком кінця радянської «тюрми народів», і місце — давній паломницький відпустовий центр Галичини, — напевно, не випадкові. «Мати Божа — поміж нами» — така звістка про подію миттєво поширилася не лише на Львівщині й по всій Україні, а й у по всьому «союзу» і, що цікаво, за кордоном.

  • Субота, Червень 22, 2024 - 10:02

    У рамках святкування ювілейного року бл. Миколая Чарнецького, редемптористи кличуть на наступну подію усю молодь: Чар_квест та молодіжні передпразникові чування

    Коли: 26 червня
    Де: монастир св. Альфонса (м. Львів, Замарстинівська, 225) та храм бл. М. Чарнецького (перетин вулиць Під Голоско та Варшавська)
    Хто: молодь
    Коли: початок о 12:00 (далі див. програму) 

    Просимо вас для організаційних моментів – зареєструватися через посилання

  • П'ятниця, Червень 21, 2024 - 11:55

    Нове дослідження, проведене Американським біблійним товариством, виявило зв’язок між готовністю прощати та рівнем людського процвітання

    Згідно зі звітом, позитивні стосунки з Біблією є найсильнішим показником процвітання серед наймолодшої групи американців.

    Про це пише slovoproslovo.infо з посиланням на christianpost.com.

  • Неділя, Червень 16, 2024 - 10:03

    Щороку у День Батька ми визнаємо та дякуємо батькам у нашому житті.

    Це день вшанування всіх чоловіків, які люблять і жертвують заради інших, і пам’яті про любов, яку кожен із нас отримує від Бога Отця. Незалежно від того, чи пишете ви листівку до Дня Батька, чи розмірковуєте про велике покликання бути батьком, ось 10 цитат католицьких діячів і творів про батьківство:

     

    Папа Франциск:

    “Кожній сім’ї потрібен батько — батько, який розділяє радість і біль своєї сім’ї, передає мудрість своїм дітям і пропонує їм тверде керівництво та любов”.

     

  • Вівторок, Червень 11, 2024 - 15:46

    Наприкінці минулого місяця Папа Франциск офіційно визнав чудо, пов’язане з заступництвом блаженного Карло Акутіса, прокладаючи шлях для того, щоб молодий італієць, який помер від лейкемії у віці 15 років, став першим канонізованим святим із покоління міленіалів.

    Якщо ви щось знаєте про Карло Акутіса, ви, мабуть, знаєте, що він любив ходити на літургію та допомагати бідним і пригнобленим, з якими стикався. Хлопчик сильної віри, незважаючи на те, що не виріс у особливо релігійній родині. Карло також був відомий тим, що годинами адорував Христа в Пресвятих Тайнах.

  • Четвер, Червень 6, 2024 - 16:18

    Під час щорічної процесії Божого Тіла у Валенсії, Іспанія, традиційна практика надолуження набуває глибоко символічної ролі. Монстранція, яка використовується в процесії — створена як акт відшкодування за звірства громадянської війни в Іспанії — є найбільшою процесійною монстранцією у світі.

  • Середа, Червень 5, 2024 - 11:15

    Бачення ролі УГКЦ в екуменічних ініціативах Папи Івана-Павла ІІ пройшло тривалу трансформацію у якій каталізатором виступали історичні події останньої третини ХХ ст. З перших років свого понтифікату Іван-Павло ІІ намагався триматися лінії, яка з одного боку полягала у підтримці принципу самобутності Східних Католицьких Церков, а з другого боку – побудови активного екуменічного діалогу з Православними Церквами. Важливим елементом у цьому було намагання Папи відстоювати принцип релігійної свободи для УГКЦ в СРСР.

Сторінки