“У цю сучасну епоху можлива святість”, – технічно просунуті католики підтримують Карло Акутіса
  • Втр, 11/06/2024 - 15:46

Наприкінці минулого місяця Папа Франциск офіційно визнав чудо, пов’язане з заступництвом блаженного Карло Акутіса, прокладаючи шлях для того, щоб молодий італієць, який помер від лейкемії у віці 15 років, став першим канонізованим святим із покоління міленіалів.

Якщо ви щось знаєте про Карло Акутіса, ви, мабуть, знаєте, що він любив ходити на літургію та допомагати бідним і пригнобленим, з якими стикався. Хлопчик сильної віри, незважаючи на те, що не виріс у особливо релігійній родині. Карло також був відомий тим, що годинами адорував Христа в Пресвятих Тайнах.

Але ви, можливо, також бачили, як його описують як першого «технічно просунутого» святого Католицької Церкви. І недаремно.

Карло народився в 1991 році — того ж року Всесвітня павутина поширилася у всій своїй блискучій красі комутованого зв’язку. І, як і багато інших його однолітків, Карло швидко сприйняв можливості Інтернету, незважаючи на те, що ця технологія все ще перебувала в зародковому стані. Google навіть не було засновано, поки Карло не виповнилося 7 років. Але мати Карло пам’ятає, як маленький розумник із гордістю називав себе «інформатиком» — задовго до того, як він отримав свій перший комп’ютер у подарунок приблизно у 2000 році.

Мати Карло на благання дитини дістала йому підручники з кодування, які він просто проковтнув. Він сам навчився базовим мовам програмування C, C++ і Java. Дядько Карло, чия робота пов’язана з комп’ютерами, дав йому доступ до такого програмного забезпечення, як Adobe Suite і програмне забезпечення для 3D-рендерінгу Maya, якими він охоче користувався на своєму настільному комп’ютері.

Він був відомий тим, що допомагав друзям, в яких були проблеми з комп’ютером — у тому числі, що цікаво, місцевому згромадженню сестер-монахинь— і також був відомий тим, що використовував Інтернет, щоб знайти час літургії, коли сім’я подорожувала новими місцями.

(Карло цікавив не лише настільний комп’ютер; він був завзятим гравцем у відеоігри, хоча обмежував свою гру двома годинами на тиждень, щоб не загубитися у віртуальних світах.)

Інтернет, звичайно, стрімко вибухнув у дитинстві та підлітковому віці Карло. До 2005 року Wikipedia вже була популярним довідковим сайтом, а YouTube і Facebook були готові захопити світ штурмом. На відміну від багатьох своїх однолітків, які повністю віддавалися розвагам, впадали у різні пороки, які міг запропонувати Інтернет, який швидко поширювався, Карло використовував Інтернет задля доброго діла.

Він допоміг місцевому студенту комп’ютерної інженерії створити веб-сайт для своєї парафії Санта-Марія-Сегрета. І, мабуть, найдовговічнішою спадщиною Карло, пов’язаною з технікою, є веб-сайт, який він створив за допомогою своєї сім’ї, на якому відображаЄться інформація та зображення єЄвхаристійних чудес по всьому світу — веб-сайт, який залишається онлайн донині.

В останні роки — особливо після його беатифікації у 2020 році — сприйняття Карло та майстерне використання технологій як частини його святого життя надихнули багатьох молодих католиків, які працюють у сфері науки та техніки.

Мері Регіна Боланд — комп’ютерний програміст і доцент кафедри даних у коледжі Сент-Вінсента, бенедиктинської католицької школи в Латроубі, штат Пенсільванія. Міленіалка, «лише на кілька років старша» за самого Карло, Боланд сказала, що він використав свої навички комп’ютерного програмування, щоб створити виставку про євхаристійні чуда, — це те, що може поєднувати багатьох молодих студентів, особливо студентів, яким вона викладає науку про дані.

Карло помер у 2006 році, коли більшість студентів Боланд були ще дуже молодими, і після його смерті технології стали лише потужнішими та складнішими, зазначила вона.

«Я сподіваюся, що з канонізацією він стане відомішим, а його історія про свідчення віри, скерування інших до навернення та його інтереси до технологій будуть поширені ширше», — сказала Боланд.

«Я думаю, що його свідчення може допомогти залучити більше молодих людей до віри, а також дати можливість тим, хто є католиками, розробити методи, щоб зробити свою віру більш доступною у світі, який керується технологіями та даними».

Боланд сказала, що бачить зв’язок між її галуззю — наукою про дані — та зусиллями Карло використовувати технології, щоб зробити євхаристійні чуда відомішими.

«Наука про дані, сфера, в якій я викладаю та працюю, — це сфера, яка використовує дані для отримання знань, підтвердження нашого розуміння наукових принципів і отримання нових ідей», — продовжила вона.

«Використання Карло даних і методів візуалізації, щоб донести історію євхаристійних чудес до тих, чиї знання про їхню віру обмежені (або взагалі відсутні), є чудовим прикладом застосування, яке сьогодні підпадає під сферу «науки про дані». Сьогодні дуже потрібні методи, які використовують науку про дані, щоб пролити світло на аспекти католицизму».

 

За матеріалами CNA.