США: суд визнав заморожені людські ембріони дітьми
  • Чтв, 22/02/2024 - 13:44

Верховний суд штату Алабама постановив, що ембріони, які були отримані під час лікування неплідності та заморожені, є дітьми згідно із законодавством штату. Рішення було прийнято у двох випадках, що стосувалися протиправної смерті. Позов подали три пари, чиї заморожені ембріони були знищені в результаті нещасного випадку в клініці лікування безпліддя. Судді посилалися на розділ конституції Алабами, який забороняє аборти, і закон 1872 року. Про це повідомляє ekai.pl.

“Ненароджені діти є “дітьми” незалежно від стадії розвитку, фізичної локалізації чи інших додаткових характеристик”, — написав суддя Джей Мітчелл у прийнятому більшістю суддів рішенні. Суд постановив, що плоди, вбиті під час вагітності жінки, підпадають під дію закону штату Алабама про протиправну смерть неповнолітнього.

Це рішення викликало шквал застережень про можливі наслідки для лікування безпліддя та заморожування ембріонів, які раніше класифікувалися судами як «власність». Паула Амато, очільниця Американського Товариства Репродуктивної Медицини, сказала, що рішення розглядати заморожені запліднені яйцеклітини як юридичний еквівалент дитини може обмежити доступ до сучасної медичної допомоги.

Позивачі у справі в Алабамі пройшли процедуру екстракорпорального запліднення (in vitro), яка призвела до утворення кількох ембріонів. Деякі з них були імплантовані та розвинулися, в результаті відбулися здорові пологи. Подружжя заплатили, щоб решту заморозили на складі в Мобільному лазаретному медичному центрі. У 2020 році один із пацієнтів зайшов на склад, впустив на підлогу контейнер з ембріонами та “вбив їх”, — ідеться у вироку.

Активісти проти абортів привітали рішення суддів. “Кожна людська істота, від найменшого ембріона до літньої людини, має неоціненну цінність, яка заслуговує юридичного захисту”, — заявила Ліла Роуз, очільниця і засновниця Live Action. Головний суддя Том Паркер висловив спільну думку, в якій він процитував Біблію, щоб пояснити значення фрази “святість ненародженого життя” в Конституції Алабами. “Навіть до народження всі люди є образом Бога, і їх життя не можна знищити без шкоди Його славі”, — сказав Паркер.

Суддя Грег Кук, який був єдиним голосом проти думки більшості суддів, сказав, що Закон 1872 року не дає визначення терміну “неповнолітня дитина”. Рішення “майже напевно припинило б створення заморожених ембріонів шляхом екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) в Алабамі”.

Після рішення Верховного Суду у Вашингтоні у 2022 році штати отримали контроль над рішеннями щодо абортів. Відтепер федеральна влада не може наказувати окремим штатам лібералізувати закони про аборти. Прессекретар Білого Дому Карін Жан-П’єр заявила, що рішення штату Алабама є результатом скасування Верховним Судом рішення у справі “Роу проти Вейда” 1973 року, згідно з яким конституція США гарантує право на аборт на вимогу, поки плід не зможе вижити поза тілом матері.  Жан-П'єр звинуватила законодавців-республіканців у тому, що вони позбавляють жінок доступу до репродуктивної та невідкладної допомоги.