Апостольська Столиця: зростає застосування сексуального насильства у конфліктах
  • Чтв, 25/04/2024 - 11:16

Постійний Спостерігач Святого Престолу виступив під час дебатів у Раді безпеки ООН на тему «Жінки, мир, безпека», відзначивши зростання використання у війнах сексуального насильства та висловивши занепокоєння зростанням фінансування екстремістських організацій та торгівлею людьми.

 

Архиєпископ Ґабріелле Каччя, Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку, у вівторок, 23 квітня 2024 р., виступив під час дебатів у Раді безпеки ООН на тему «Жінки, мир і безпека», висловивши «особливе занепокоєння» гідним засуду «зростанням систематичного застосування сексуального насильства під час збройних конфліктів з боку як державних, так і недержавних дійових осіб». За словами ватиканського дипломата, йдеться про лихо, яке також викликає «велику тривогу» через «негативний вплив сексуального насильства на освітні можливості жінок та на джерела засобів до прожиття». Водночас, як відзначив він, викликає занепокоєння зростання «фінансової підтримки насильницьких екстремістських організацій і торгівлі людьми».

Архиєпископ вказав два шляхи боротьби з цим лихом. По-перше, покласти край «постійним спробам стирати відмінності між жінками і чоловіками», оскільки такі дії «відволікають і підривають критичні зусилля, спрямовані на подолання згубного впливу розповсюдження зброї та її незаконного обігу на жінок і дівчат».

По-друге, як зазначив представник Святого Престолу, «важливо підкреслити, що повна, рівноправна і значуща участь жінок у запобіганні та вирішенні конфліктів збільшує шанси на досягнення сталого миру». З огляду на це, підсумував архиєпископ Каччя, стає «критично важливим» визнати жінок «агентами змін і розширити їхню участь у миротворчих зусиллях, відстоюючи їхню однакову гідність».