Ватикан анонсував публікацію документа про “моральні питання” щодо людської гідності, статі, сурогатного материнства
  • Срд, 03/04/2024 - 12:23

Найвища доктринальна інституція Ватикану наступного тижня оприлюднить нову декларацію на тему людської гідності. Очікується, що документ торкнеться низки сучасних моральних проблем, включаючи гендерну ідеологію та сурогатне материнство. Про це повідомляє CNA.

Пресслужба Святого Престолу у вівторок оголосила, що новий документ під назвою Dignitas Infinita (“Нескінченна гідність”) (Про людську гідність) буде представлено на пресконференції, яка відбудеться в Римі 8 квітня.

Конференція включатиме доповіді кардинала Віктора Мануеля Фернандеса, префекта Дикастерії Доктрини Віри (ДДВ); монсеньйора Армандо Маттео, секретаря доктринальної секції ДДВ; і професора Паола Скарчелли з римських університетів Tor Vergata та LUMSA.

В інтерв’ю National Catholic Register на початку березня кардинал Фернандес сказав, що було “кілька версій” тексту,  та що він “майже готовий” і буде опублікований “на початку квітня”.

Коментарі кардинала з’явилися після того, як він у січні сказав іспанському інформаційному агентству EFE, що текст стосуватиметься “не лише соціальних питань, але й різкої критики моральних питань, таких як хірургічна зміна статі, сурогатне материнство та гендерна ідеологія”.

В останні місяці та роки Папа Франциск різко висловлювався на ці теми. У січневому зверненні до послів, акредитованих при Апостольській Столиці, Папа назвав сурогатне материнство “жалюгідним”.

У березні Святіший Отець назвав трансгендерну ідеологію “найогиднішою небезпекою” сучасності, яка “прагне стерти відмінності між чоловіками та жінками”.

Після того, як у вересні минулого року він очолив ДДВ, Фернандес зіткнувся з негативною реакцією через грудневий документ Fiducia Supplicans, який дозволяв “спонтанне” (нелітургійне) благословення одностатевих пар, а також осіб, які перебувають у “неврегульованих” зв’язках.

Аргентинський кардинал у своєму інтерв’ю EFE стверджував, що “людей, які стурбовані” його роботою, “заспокоїть” новий документ.

Після публікації Fiducia Supplicans Папа Франциск неодноразово публічно захищав цю директиву. У лютому він стверджував, що особи, які критично ставляться до благословень для гомосексуалістів, винні в “лицемірстві”, якщо вони не виступають проти благословень для деяких інших типів грішників.

Деякі з найсильніших виступів проти Fiducia Supplicans надійшли від Симпозіуму Єпископських Конференцій Африки та Мадагаскару, окремих кардиналів, а також від інших католиків та християнських лідерів, з якими Церква веде екуменічний діалог.