Радник Папи, найважливіший кардинал Африки: «Fiducia supplicans» викликала шок і гнів
  • Пон, 01/01/2024 - 20:11

Архиєпископ Кіншаси в Конго, кардинал Фрідолін Амбонго, радник Папи Франциска, очікує пояснень щодо доктринальної декларації «Fiducia supplicans» Дикастерії доктрини віри, яка дозволяє благословення гомосексуальних пар. Про це він розповів в інтерв’ю для Радіо Ватикану.

Кардинал Фрідолін Амбонго є членом Ради кардиналів, яка консультує Папу Франциска. Після публікації доктринальної декларації «Fiducia supplicans» кардинал Амбонго закликав всю Африку розробити спільний документ, що пояснює цю декларацію. Кардинал Амбонго є президентом Симпозіуму єпископських конференцій Африки та Мадагаскару (SECAM), пише pch24.pl.

«Одразу після публікації цього документу була гнівна, розчарована реакція наших вірних. Я сам отримав багато повідомлень від вірних, які запитували, чи це правда, що цей документ підписав Його Святість. Було справді багато, багато злості. Як президент Ради африканських єпископів SECAM я відразу помітив, що різні єпископські конференції почали видавати роз’яснення з цього приводу. Це все йшло в одному напрямку – до відмови від цього документу», – сказав він. Кардинал додав, що саме тому він запропонував розробити єдине тлумачення для всієї Африки.

За словами кардинала, з теологічної точки зору документу немає що закинути. Але зовсім по-іншому з душпастирської точки зору. «З цієї точки зору документ викликав багато непорозумінь, нерозуміння та шоку серед вірян», – сказав він.

Він додав, що сподівається, що незабаром зможе поспілкуватися з відповідальними особами в Римі, щоб отримати відповідні пояснення.

Нагадаємо, що в жовтні кардинал Амбонго заявляв, що висновки синодального процесу «усі сприймуть як Божу волю».