Папа: згадаймо про Україну; моя думка лине до Харкова
  • Пон, 20/05/2024 - 11:19

Після проказування молитви «Царице Неба» в Неділю П’ятидесятниці Папа Франциск закликав молитися до Святого Духа, творця гармонії, про зростання єдності між християнами та про припинення війн. Як і кожної неділі, не забракло згадки про Україну, а цього разу – й про Харків, який зазнає обстрілів.

«Дорогі браття й сестри! Святий Дух – це Той, хто творить гармонію. І творить її з відмінних, інколи навіть конфліктних реальностей», – сказав Папа Франциск, вдруге в неділю, 19 травня 2024 р., зустрічаючись із вірними. Відслуживши вранці в базиліці Святого Петра у Ватикані Святу Месу з нагоди урочистості П’ятидесятниці, опівдні він очолив з вікна Апостольського палацу у Ватикані молитву «Царице Неба». Уділивши всім своє благословення, він звернувся із закликами, присвяченими діянню Святого Духа.

«Сьогодні, святкуючи П' ятидесятницю, – сказав він, – молімося до Святого Духа, Любові Отця і Сина, щоб Він творив гармонію в серцях, гармонію в родинах, гармонію в суспільстві, гармонію в усьому світі; щоб Дух спричинився до зростання сопричастя і братерства між християнами різних конфесій; щоб Він дарував правителям відвагу робити жести діалогу, що приведуть до завершення воєн. Численних війн сьогодення: згадаймо Україну, – мої думки линуть, зокрема, до Харкова, який два дні тому зазнав нападу, – згадаймо Святу Землю, Палестину, Ізраїль; згадаймо численні місця, де точаться війни. Нехай же Дух приведе лідерів народів і всіх нас до того, щоб відчинити двері миру».

Вдячність веронцям

Здійснивши напередодні одноденний пастирський візит до Верони, Папа Франциск використав цю нагоду, щоби подякувати веронцям за гостинність. Особливу згадку він присвятив тим, хто перебуває у в’язниці, яку він відвідував і де побачив свідчення, що також і за тюремними стінами «пульсують життя, людяність і надія».