Результати Синоду вважатимуться «волею Божою», - африканський кардинал
  • Пон, 09/10/2023 - 14:25

Один із провідних африканських прелатів, що беруть участь в Синоді про Синодальність, висловив впевненість в тому, що висновки синодального процесу «усі сприймуть як Божу волю».

Кардинал Фрідолін Амбонго Бесунгу з Конго також застеріг від «надмірних очікувань» певних груп в Церкві, які вважають, що Синод «вирішить усі їхні проблеми». Натомість, він зазначив, що ця ініціатива радше полягає у створенні «нових підходів до проблем, якими б вони не були» в «дусі синодальності», пише CNA.

«Я не вважаю, що метою Синоду є так чи інакше дивитись на проблеми, а бути Церквою по-новому, в новому дусі»,- сказав Бесунгу, Архиєпископ Кіншаси та глава Симпозіуму єпископських конференцій Африки і Мадагаскару.

Його коментарі прозвучали під час прес-конференції у Ватикані цієї суботи та спровокували запитання щодо поточної влади Синоду по-своєму встановлювати напрям Церкви.

Зокрема кардинала запитали яким чином вважати висновки Синоду авторитетним виявом Божої волі, якщо йому бракує спеціального статусу екуменічного собору, як було у випадку ІІ Ватиканського собору. У відповідь кардинал вказав на «метод розпізнання», що є порухом синодального процесу, та на ту владу, яку мають учасники силою свого хрещення. Вперше в історії на Синоді Єпископів 27% учасників з правом голосу не є єпископами, а дискусії ведуться методом «розмова в дусі», шляхом промовляння, слухання та розпізнавання.

«Силою хрещення усі ми маємо однакову відповідальність перед Церквою, і я вважаю, що усі присутні мають владу говорити від імені Церкви», - сказав кардинал.

На запитання від журналіста Едварда Пентіна із «National Catholic Register» чи кардинал сприйме як Божу волю результат Синоду, в якому буде висловлено підтримку благословення одностатевих союзів, Бесунгу заперечив, пояснюючи, що не хоче висловлювати власну позицію щодо ЛГБТК+, оскільки «сам Господь через колективне розпізнання скаже нам» який напрямок потрібно обрати Церкві.

«Ніхто з нам не приїхав сюди із своїм власним порядком денним», - додав він.- «Ми усі брати і сестри, які слухаємо волю Бога для Його Церкви».