Папа в діалозі з дітьми: щастя – це жити як друзі в мирі
  • Нед, 12/05/2024 - 15:56
Що таке щастя і як ми всі можемо почуватися братами й сестрами, чому бувають війни і наскільки важливим є мир, а також стосунки між дідусями і бабусями та онуками і про краса почуватися з Богом «немов у материнських обіймах». Про це йшлося під час зустрічі, присвяченої майбутньому, на якій Папа Франциск вів активній діалог з дітьми. Зустріч відбулася в рамках заходу на тему братерства, організованого Фундацією «Fratelli tutti».

«Діти: покоління майбутнє» – так називалася зустріч, в якій увечері, 11 травня 2024 р., взяв участь Папа Франциск. Вона проходила у новому залі синодальних засідань в рамках заходу «#BeHuman», другої зустрічі на тему людського братерство, що 10-11 травня відбулася у Римі та Ватикані. Зустріч, присвячена дітям, була одним з 12 тематичних круглих столів, на яких коло тридцяти лауреатів Нобелівської премії миру та інших авторитетних діячів зі світу науки, академічних кіл, бізнесу, інституцій та спорту працювали разом, щоб поглиблювати принципи братерства в тому, що стосується довкілля та бізнесу, спорту й третього сектору, інформації та праці, охорони здоров'я та цифрового середовища, освіти, місцевого самоврядування та продовольчої безпеки.

Відновити дитяче серце в собі

Папа приєднався до учасників дитячого круглого столу незадовго до 17:00. «Ми хотіли наново відкрити дитяче серце в кожному з нас, щоб, ставши дорослими, зробити свій внесок у суспільство, де править дружба, а не війна і конфлікти», – сказав, вітаючи його, кардинал Мауро Ґамбетті, голова фундації «Fratelli tutti». Маріелла Енок, експрезидентка лікарні «Bambino Gesù», представила проект створення мережі допомоги дітям в усьому світі завдяки системі телемедицини, що може стати конкретним плодом сьогоднішньої події. З рішучим закликом не миритися з війною та стражданнями багатьох дітей, перших жертв війни, виступив Марко Імпальяццо, президент Спільноти святого Егідія.

 

Що таке щастя?

Далі розпочався діалог між Папою Франциском та дітьми, які увірвалися до зали, деякі зовсім маленькі, у супроводі своїх матерів: багато з них привіталися з Папою, потиснувши йому руку, сіли поруч, оточили його, даруючи йому свої малюнки або поробки з кольорового картону. Відтак вони заспівали пісню про братерство: «Ми прагнемо братерства, якщо його не матимемо, то що буде?» – повторюють вони. Папа не має наміру виголошувати промову, у нього немає жодних паперів. Він починає з питання: «Що таке щастя для вас?». «Для мене щастя у світі – це бути всім разом, бути однією сім'єю, Божою сім'єю», – відповідає маленька дівчинка. А хлопчик додає: «Для мене – це мир». Папа знову запитує: «Але як отримати щастя, де його купити?». Лунає відповідь: «У мирі». Але Папа наполягає: «А де його купити?». «Щастя не можна купити, воно походить від нас», – каже дитина, яка отримує схвальне «браво» від Святішого Отця, який на це відповідає: «Але якщо щастя не можна купити, то як я можу бути щасливим?». Відповіді: «Коли всім добре», «Коли живемо в мирі» і «За допомогою добрих слів». Тоді Папа поставив ще одне запитання: «Якщо хтось ображає іншого, чи може він бути щасливим?». Хор одностайно відповідає: "Нііі!». І далі більше відповідей: «Щасливими є тоді, коли ми разом» та «коли перебуваємо в контакті з Богом».

Діти не винні у війнах

«А тепер я поставлю дуже складне запитання, слухайте уважно, гаразд? Як можна підтримувати зв'язок з Богом?» – запитував Папа. «Щодня молячись», – відповіла якась дитина, а інша: «Люблячи». Але, вів далі Святіший Отець, «чи сварячись між собою, ми щасливі? А у війні є щастя?». На відповідь дітей «ні», він мовив, що щастя полягає в мирі та зазначив: «Є діти, які перебувають в умовах війни. Діти іноді не мають їжі, лякаються бомб, страшних речей... Але якщо одна дитина з цього боку війни (вказав на одну сторону), інша з цього (вказує на іншу сторону) – прислухайтеся до запитання – чи є вони ворогами?». «Ні, – відповів хтось, – тому що вони не винні в тому, що йде війна».

Щирий діалог переривається, коли хтось з дітей просить Папу помолитися за свою бабусю. Прохання задоволено: всі разом вони проказують «Радуйся, Маріє» за всіх бабусь і дідусів. «Хай живуть дідусі й бабусі, хай живуть дідусі й бабусі», – вигнув Святіший Отець, під чого призупинений на мить діалог відновився ще одним запитанням дитини: «Як стати друзями?». «Перш за все, треба добре думати про інших, – відповів Папа. – Якщо хтось погано думає про іншого, то чи зможе він бути другом?».

У безпеці з Богом, як в обіймах мами

Відповідаючи згодом на запитання ведучого, Папа пояснив, чому визріла ідея встановити Всесвітній день дітей. «Хтось думає, що майбутнє людства – в дорослих, які можуть зробити те, те чи інше, – сказав він. – Але це не так. Майбутнє людства – у двох аспектах: у дітях і в людях похилого віку. Коли діти зустрічаються з бабусями і дідусями. І це прекрасно, ми повинні піклуватися про людей похилого віку, про дідусів і бабусь, і про дітей». Люди похилого віку, за словами Папи, дають мудрість, і це допомагає дітям зростати й розвиватися. Але є й інша причина, додав Святіший Отець, цитуючи одного духовного автора, який сказав, що «хоче перебувати в Божих обіймах, як дитина в обіймах матері». Дитина, яка спить спокійно, бо почувається захищеною. Тож Папа підсумував: «Ми з Богом повинні бути саме такими: безпечними в Божих обіймах, як дитина в обіймах матері».