Папа: розробити модель співіснування, зосереджену на гідності особи
  • Суб, 11/05/2024 - 15:36
Зустрічаючись із учасниками Всесвітньої зустрічі про людське братерство, Святіший Отець наголосив на співчутті Христа до людини, закликаючи до побудови громадянського суспільства на основі поваги до гідності особи та принципу братерства.

У суботу, 11 травня 2024 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників другої Всесвітньої зустрічі про людське братерство, яка проходить у Ватикані 10 і 11 травня на тему «Be human» (Будь людиною). Як і минулого року, в цій зустрічі взяли участь лауреати Нобелівської премії миру, науковці, економісти, мери міст, лікарі, менеджери, робітники, чемпіони спорту та пересічні громадяни з усього світу. Серед них і Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод та лауреатка Нобелівської премії миру 2022 року.

 

Необхідність братньої зустрічі

Папа подякував Фундації «Fratelli tutti» за просування принципів однойменної енцикліки, заохотивши до взаємного визнання один одного братами у взаємному дарі наших культурних відмінностей. У цьому контексті він вказав на важливість співчуття, яке домінує в притчі про милосердного самарянина (пор. Лк 10,25-37), який зглянувся над напівмертвим юдеєм. «Погляньмо на цих двох чоловіків. – заохотив Святіший Отець – Їхні культури були ворожими, їхні історії різними й суперечливими, але один стає братом іншому в той момент, коли піддається проводові співчуття, яке він відчуває до нього. Можемо сказати, що він дозволяє, щоб його привабив до себе Ісус, Який присутній в цій пораненій людині».

Наступник апостола Петра відзначив зусилля учасників зустрічі, які працюють над пропозиціями для громадянського суспільства, зосереджені на гідності особи, побудові доброї політики, заснованої на принципі братерства, яка може запропонувати щось позитивне для свободи й рівності.

 

Розбудовувати культуру братерства

«Війна – це обман. Війна – це завжди поразка, як і ідея міжнародної безпеки, заснованої на стримуванні за допомогою страху. Це ще один обман, – вів далі Папа. – Для забезпечення тривалого миру ми маємо повернутися до визнання спільної людськості й поставити братерство в центр життя людей. Тільки так ми зможемо розробити модель співіснування, здатної дати майбутнє людському родові». За його словами, політичний мир потребує миру в серцях, щоб люди могли зустрічатися з упевненістю, що життя завжди перемагає всі форми смерті.

«Я хотів би подякувати групі вельмишановних нобелівських лауреатів, присутніх тут, як за Декларацію про людське братерство, розроблену 10 червня минулого року, так і за зобов'язання, які ви взяли на себе цього року у відновленні “граматики людського”, на якій можна базувати вибір і поведінку. Я заохочую вас рухатися вперед, щоб ця духовність братерства зростала і щоб ви своїми дипломатичними діями сприяли підвищенню ролі багатосторонніх органів», – сказав Папа Франциск.