Папа: Церква відкрита для всіх, але благословити одностатеві союзи не можна
  • Втр, 21/05/2024 - 08:26

В інтерв'ю телерадіокомпанії «CBS» зі США Папа Франциск наголошує на тому, що Церква приймає «всіх, всіх, всіх», і пояснює деякі моменти, що стосуються благословень, які дозволяє уділяти «Fiducia Supplicans». Він таврує сурогатне материнство, яке стало «бізнесом», а також ідеології, які завжди «лихі». Папа знову звернувся із закликом до країн, що перебувають у стані війни: «Зупиніться і ведіть переговори!». Щодо мігрантів – заклик не залишатися байдужими.

«Всіх, всіх, всіх». В інтерв'ю, яке Папа Франциск дав Норі О'Доннел, ведучій «Cbs Evening News», записаному в «Домі святої Марти» 24 квітня, частина якого вийшла 19 травня ввечері в ефірі програми «60 хвилин», Святіший Отець знову наголосив на мрії про Церкву з відчиненими дверима та на принципі гостинності, що є наріжним каменем його понтифікату. «Євангеліє призначене для всіх, – підкреслив Папа, – для всіх нас, грішних. Я теж є грішником». «Якщо Церква ставить перед своїми дверима митний пост, вона перестає бути Христовою Церквою», – сказав він, надавши роз'яснення щодо питання благословення одностатевих пар, про яке йдеться в доктринальному документі Fiducia Supplicans. За його словами, «благословення призначене для всіх», можна благословити кожну людину, але не гомосексуальний союз. «Те, що я дозволив, це не було дозволом благословляти союз», – пояснив він, бо це «суперечить закону Церкви».

Сурогатне материнство – це бізнес

Щодо гомосексуальності, журналістка згадала, як Папа ствердив, що «гомосексуальність не є злочином». На це Святіший Отець відповів: «Ні. Це людський факт». При цьому він, як і при інших нагодах, затаврував сурогатне материнство, яке, за його словами, «стало бізнесом, і це дуже погано». На це журналістка зауважила, що для деяких жінок, наприклад, хворих, це може бути єдиною надією. «Могло би бути. Іншою надією є усиновлення», – відповів Папа, закликаючи не обходити моральні принципи.

Критика від «консерваторів»

Відповідаючи на запитання про критику на свою адресу з боку деяких консервативних єпископів у США, Папа зауважив: «Консерватор – це той, хто за щось чіпляється і не хоче бачити щось поза цим. Це самовбивча позиція, тому що одна справа – брати до уваги традицію, враховувати ситуації минулого, а інша – закритися в догматичній скриньці».

Заклик до країн у стані війни: «Зупиніться і ведіть переговори!»

В інтерв'ю, проведеному в рамках підготовки до Всесвітнього дня дітей, що відзначатиметься 25 і 26 травня в Римі, погляд не міг не звернутися до найменших, починаючи з тих, хто страждає внаслідок війни, як от у Газі чи в Україні, до дітей, які «розучилися усміхатися», як знову підкреслив Папа. І саме з думкою про них Єпископ Риму звернувся із закликом до країн, що ведуть війну: «Всі, зупиніться. Зупиніть війну. Ви повинні знайти спосіб вести переговори про мир. Докладайте зусилля для досягнення миру. Мир, досягнутий шляхом переговорів, завжди кращий, ніж нескінченна війна... Будь ласка, зупиніться. Ведіть переговори!».

Ідеології завжди лихі

Зупинившись на війні в Ізраїлі та Газі, а також на протестах в університетських містечках і зростаючому антисемітизмі, Папа ще раз підкреслив, що «кожна ідеологія є лихою». «Антисемітизм – це ідеологія, і вона є лихою. Будь-яке "анти" завжди погане. Можна критикувати той чи інший уряд, уряд Ізраїлю, уряд Палестини. Можна критикувати скільки завгодно, але не "анти"-народ. Ні антипалестинство, ні антисемітизм».

Міграція: чимало людей «вмиває руки»

У цьому ж ключі Хорхе Маріо Бергольйо, говорячи про страждання багатьох мігрантів, засуджує факт, що багато людей «вмивають руки». «Є так багато Понтіїв Пилатів... які бачать те, що відбувається, війни, несправедливість, злочини... Це байдужість... Будь ласка, ми повинні зробити так, щоб наші серця знову відчували. Ми не можемо залишатися байдужими до цих людських драм. Глобалізація байдужості є дуже потворною хворобою». Папа назвав «чистим божевіллям» новину, яку згадала О'Доннелл, про те, що в штаті Техас намагаються закрити католицьку асоціацію на кордоні з Мексикою, яка надає гуманітарну допомогу іммігрантам без документів. «Закрити кордон і залишити їх там – це безумство, – зазначає Папа Франциск. – Мігранта слід прийняти. Далі буде видно, що зробити. Можливо, його слід відправити назад, не знаю, але кожен випадок повинен розглядатися в гуманний спосіб».

Жодне зловживання не може толеруватися

В інтерв’ю не забракло згадки й про справу зловживань у Церкві, злочину, що, як знову наголосив Папа, «не може бути толерований». Святіший Отець визнає, що ще потрібно й далі «чинити більше», оскільки «трагедія зловживань, на жаль, є величезною», а тому потрібно робити все для того, що це не лише каралося, але й щоби більше ніколи не траплялося.