Інтерв'ю

  • П'ятниця, Березень 8, 2024 - 10:33

    26 лютого 2024 року Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав урочисто проголосив початок беатифікаційного процесу кардинала Любомира. Отець Полікарп Марцелюк, ЧСВВ, голова Постуляційного центру беатифікацій та канонізацій УГКЦ, пояснює, що таке беатифікаційний процес, які його етапи, скільки часу він триває. А також нагадує, хто вже проголошений блаженним в УГКЦ, які процеси зараз відбуваються та на якому вони етапі.

    — Що таке беатифікаційний процес, яка його мета і як він розпочнеться для патріарха Любомира?

  • Четвер, Березень 7, 2024 - 23:18

    У Львові з візитом перебуває колишній префект Конгрегації віровчення, кардинал Герхард Мюллер. Він  прийняв запрошення Львівського митрополита, архієпископа Мечислава Мокшицького стати гостем на 60-му Пленарному засіданні Конференції єпископату РКЦ в Україні, а також взяти участь у ювілейній конференції з нагоди 100‑річчя заснування Польського теологічного товариства у Львові та 10-річчя заснування Римо-католицького теологічного товариства в Україні. 

  • Четвер, Березень 7, 2024 - 18:25

    «Сьогодні українці крокують своєю Хресною дорогою, на якій нам допомагають інші люди. Нас розпинають на хресті, ми страждаємо, стікаємо кров’ю. Нам по-людськи важко, але я вірю, що в Божому плані все, що ми переходимо, є сповненням Його волі. Те, що ми переживаємо зараз, є преображенням українського народу», — каже отець Ігор Бойко.

    Він є ректором Львівської духовної семінарії Святого Духа Української Греко-Католицької Церкви, доктором морального богословʼя, директором Школи біоетики Українського католицького університету.

  • Четвер, Березень 7, 2024 - 18:16

    «Я служив на Херсонщині з 2014 року. Сам родом із Миколаївщини, тому ментальність жителів Херсонщини була мені близька. Усією громадою ми будували великий храм. Інколи я ходив із людьми і на поля, і працювати, і продавати різну продукцію на ринок. Мені було важливо показати, що Бог є не тільки у храмі. Він — всюди». Про це розповів настоятель храму на Херсонщині, священник УГКЦ о. Дмитро Онуфрик в інтерв’ю для «Суспільного».

  • Середа, Березень 6, 2024 - 12:20

    Джордж Вайґель — публіцист, історик, мислитель і папський біограф, довгі роки займає чітку послідовну позицію підтримки України. 2013 року він особисто відвідав Львів, де взяв участь у презентації своєї книжки про Йоана Павла ІІ.  Свого часу Джордж Вайґель відкрито закликав РПЦ припинити поширювати брехню про УГКЦ, а після повномасштабного вторгнення став одним із перших, хто відверто заявив: метою російської війни в Україні є не що інше як геноцид.

  • Понеділок, Березень 4, 2024 - 17:54

    Коли два роки тому розпочалося повномасштабне вторгнення, Харків одним з перших відчув «братню любов» росіян. Єпископ Василь Тучапець, екзарх Харківський УГКЦ, у той час був і залишається у місті. Він розповів про те, як жила УГКЦ на Харківщині ці два роки, що змінилося у місті за цей час, і які виклики стоять перед Церквою нині.

  • П'ятниця, Березень 1, 2024 - 10:33

    Канадська іконописиця українського походження Анна Мицик від 2019 року на прохання і з благословення Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава працює над написанням ікон 12 свят, які виставлятимуть для вшанування на тетраподі Патріаршого собору.

  • Неділя, Лютий 25, 2024 - 18:00
    В інтерв'ю для ватиканських медіа архиєпископ Вісвальдас Кульбокас описує ситуацію в країні після 24 місяців широкомасштабної війни: люди виживають завдяки гуманітарній допомозі, мільйони дітей не ходять до школи, священики та волонтери будують логістичні мережі, єпископи роздають речі першої необхідності.
  • Неділя, Лютий 25, 2024 - 17:37

    Сестра Марія Кінас, МНІ, — психотерапевт і викладач актуальної освітньої програми УГКЦ «Зцілення ран війни» у блоці психічне здоров’я. У розмові зі с. Марією вдивляємося в обличчя рани війни, шукаємо точки перетину між душпастирським супроводом і психотерапією, пробуємо віднайти християнські цінності у психотерапії. Розглядаємо, які необхідні базові знання для священника, щоби вміти розгледіти в людини травму і скерувати до фахівця. А також с. Марія ділиться рекомендаціями про те, як берегти ментальне здоров’я під час війни.

  • П'ятниця, Лютий 23, 2024 - 13:13
    Голова Конференції римо-католицьких єпископів України в інтерв’ю для ватиканських медіа підбиває підсумки двох років широкомасштабної війни: захоплюся відданістю священиків, які залишилися поруч з людьми; ніхто не знає, коли це все закінчиться, більше, ніж у прогнозах аналітиків, знаходимо втіху у вірі.
  • П'ятниця, Лютий 23, 2024 - 11:03
    У інтерв’ю для ватиканських медіа, яке було записане італійською мовою, з нагоди другої річниці повномасштабної війни Росії проти України Глава Української Греко-Католицької Церкви говорить про тривоги та про джерело надії, а також про головні виклики, що стоять перед Церквою в тому, що стосується супроводу народу в перспективі лікування ран, завданих війною.
  • Середа, Лютий 21, 2024 - 14:50

    15 лютого 2024 року на парафії Святого Володимира Великого, що при монастирі василіан у Херсоні, відбулася історична подія — 16 людей, серед яких дорослі й діти, вперше у своєму житті приступили до Таїнства Сповіді і Святого Причастя.

  • Понеділок, Лютий 19, 2024 - 21:15
    В інтерв’ю з нагоди другої річниці від початку широкомасштабного вторгнення Львівський римо-католицький митрополит ділиться думками про те, як християнські чесноти віра, надія та милосердна любов стають джерелом сили для всього народу, щоб і далі тривати в боротьбі за свободу та гідність.
  • Понеділок, Лютий 19, 2024 - 15:56
    З ректором Львівської духовної семінарії Святого Духа УГКЦ говоримо про те, як широкомасштабне вторгнення вплинуло на життя формаційного осередку майбутніх священників, і про те, до яких викликів повинні готуватися майбутні душпастирі. «Молитва – це, напевно, наша найбільша і найсильніша зброя, яку ми маємо станом на сьогодні», – підкреслює він.
  • Четвер, Лютий 15, 2024 - 13:59

    15 лютого минає перший рік з дня єпископської хіротонії владики Миколи Семенишина, єпископа-помічника Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ. Про відчуття, зміни, виклики й трепетні моменти минулого року владика Микола розповів в інтерв’ю для Департаменту інформації Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ.

    Мабуть, перед тим, як безпосередньо стати єпископом, Ви собі певним чином уявляли це служіння. Скажіть, чи підтвердилися Ваші очікування, чи набули вони нових барв?

  • Середа, Лютий 14, 2024 - 14:14

    Піст, умертвлення та покута близькі сучасній людині. У цьому переконаний настоятель чернечого дому Пресвятої Євхаристії у Львові, домініканець о. Ігор Ґнюс. Священник пояснив, який зв’язок існує між постом, війною та Україною, а також відповів на запитання: чому в римо-католиків піст починається в середу, і чому вона Попільна? Яка мета Великого посту та як його правильно дотримуватись? Чому Христос осудив фарисея, який постив? І чому кожен християнин повинен здійснювати відшкодування, та й взагалі що це таке?

  • Вівторок, Лютий 13, 2024 - 18:58

    Кардинал Ґерхард Мюллер, колишній префект Дикастерії у справах доктрини віри, сказав, що часті спроби прояснити та пояснити «Fiducia Supplicans» (Благаюча довіра) лише поглиблюють плутанину, а натомість потрібне повернення «до ясності Слова Божого», а не «схилятися перед цією абсолютно неправильною ЛГБТ і воук-ідеологією».

  • П'ятниця, Лютий 9, 2024 - 11:58

    У неділю, 4 лютого, Патріарший собор Воскресіння Христового в Києві наповнився незвично великою кількістю чорних і синіх габітів — у цей день на традиційну прощу монашества прибуло понад 200 богопосвячених осіб. Її головним натхненником та організатором був владика Михайло Бубній, екзарх Одеський, голова Патріаршої комісії у справах монашества. В інтерв’ю для «Живого телебачення» він відповів на найпоширеніші запитання про монашество.

  • Середа, Лютий 7, 2024 - 16:41

    Чи кожен священник може стати військовим капеланом? Як змінився український воїн за два роки великої війни? Чи справді впав рівень довіри українців до Церкви? Як сприймають православні військові греко-католицьких капеланів? Та чим найбільше можна допомогти своїм рідним на лінії фронту?

  • Середа, Лютий 7, 2024 - 15:41

    Як вплинула війна на духовне життя українців? Чому рейтинг довіри до Церкви в Україні стрімко падає? Чи небезпечно для християнина бути розумним? Що означає простити? Та що робити людині, яка зневірилась через війну та не бачить перспективи? Про це та інше в інтерв’ю сайту «Духовна велич Львова» розповів ієромонах Климентій (Стасів) ЧСВВ.

Сторінки