Папа: Боже слово змушує змовкнути наше пустослів’я
  • Пон, 20/05/2024 - 11:24
Прислухатися до Святого Духа, Який переказує нам слова любові, які чує в спілкуванні між Отцем та Сином заохотив Папа Франциск паломників, з якими в урочистість П’ятидесятниці востаннє цього року молився молитву «Царице Неба».

Коли Ісус, прощаючись зі своїми учнями, обіцяє їм прихід Святого Духа, то зазначає, що Утішитель «не від себе буде говорити, але що почує, те й говоритиме». Перед останнім у цьому році проказуванням молитви «Царице Неба» в неділю П’ятидесятниці, 19 травня 2024 р., Папа Франциск запросив паломників, які зібралися на площі Святого Петра, замислитися над тим, «що саме почув Святий Дух і про що Він нам говорить».

Свідок діалогу любові

Як зазначив Святіший Отець, Святий Дух говорить нам слова, які виражають чудесні почуття, такі як любов, вдячність, довіра, милосердя. Йдеться про слова, які «допомагають нам пізнати прекрасні, світлі, конкретні та тривалі стосунки, якими є вічна Божа Любов, слова, які один одному говорять Отець і Син». Це саме ті преображаючі слова любові, які Святий Дух повторює в нас, і які нам важливо слухати, бо ці слова народжують і зрощують у наших серцях такі ж почуття та наміри: це плідні слова», – мовив Папа.

Вивільнити місце для Святого Духа

Далі Наступник святого Петра наголосив на тому, що важливо «живитися цими словами» кожного дня, чому може послужити наявність кишенькової Євангелії. Святіший Отець навів слова священника і поета Клементе Ребори, який у своєму щоденнику написав: «Боже слово змусило змовкнути моє пустослів’я». Тож, за словами Папи, треба слухати Боже слово, щоб вивільнити місце для Святого Духа, а також робити це за допомогою адорації та молитви, «особливо тієї простої та безголосої», як теж «говорячи між собою добрі слова».

«Браття і сестри, читати і роздумувати над Євангелієм, молитися в тиші, говорити добрі слова – це не складні речі, ми всі можемо це робити», – сказав Святіший Отець, побажавши: «Нехай де Діва Марія, присутня під час П’ятидесятниці з апостолами, зробить нас слухняними до голосу Святого Духа».