Львівські домініканці відновлюють служіння у каплиці Розена
  • Втр, 30/04/2024 - 14:13

У першу суботу травня домініканське душпастирство Львова повернеться до каплиці Розена. Протягом року львів’яни молилися в каплиці курії РКЦ, оскільки в історичній будівлі монастиря відбувався капітальний ремонт.

Як розповів «Духовній величі Львова» о. Ігор Ґнюс, настоятель чернечого дому Пресвятої Євхаристії Ордену Домініканців, ремонт у будівлі, де розміщена каплиця, тривав рік. Протягом цього часу відремонтували цілу частину комплексу давнього монастиря і давньої семінарії. Самої каплиці зміни не торкнулися, проте з-поміж іншого оновили коридор, що веде до неї. Тим часом спільнота вірних молилася в сусідній будівлі — в каплиці курії РКЦ. Тепер же вона зможе продовжити літургійне життя там, де й раніше. «Важливо наголосити: ми повертаємося в каплицю Розена – тепер будівля, де вона розташована, оновлена та відремонтована», — зазначив о. Ігор.

4 травня, з нагоди початку богослужінь «Перших п’яти субот», пов’язаних із Фатімськими одкровеннями, Митрополит Львівський РКЦ Мечислав Мокшицький звершить у курії Святу Месу, після якої відбудеться покутня процесія з фігуркою Матері Божої і Розарієм. Розпочнеться урочистість о 19:00.

«Ми вийдемо з курії на вулицю Кривоноса, потім повернемо на Винниченка, затримаємося перед храмом Стрітення, після чого врочисто зайдемо у нововідремонтований будинок та внесемо фігурку Матері Божої Фатімської до каплиці Розена», – розповів о. Ігор Ґнюс.

Також читайте: О. Ігор Гнюс ОР: «Домініканські проповіді можна порівняти до кави еспресо»

Коридор тепер мати зовсім інший вигляд – домініканський

З неділі, 5 травня, у каплиці Розена знову розпочнеться літургійне життя. Слідкувати за графіком богослужінь можна на фейсбук-сторінці домініканців у Львові. О. Ігор зазначив, що розпорядок буде звичним, зміниться лише місце проведення богослужінь.

Зазначимо, що домініканці у Львові також звершують традиційну домініканську Месу, зазвичай щодня вранці та кожної неділі о 13:00.

Каплиця Розена – каплиця в минулому римо-католицької духовної семінарії у колишньому монастирі кармеліток (тепер вулиця Винниченка, 30а). Її візитка – розписи її відомого художника XX століття Генріха Розена. Зараз тут зосереджене служіння домініканського душпастирства, яке діє у Львові з 2010 року.

Давня трапезна кармеліток босих

Додатково

Будівлі монастиря та храму кармеліток босих у Львові на вул. Винниченка були зведені в XVIІ ст. Однак після того, як австрійська влада наприкінці XVIII ст. почала закриття у Львові всіх монастирів, які, на її думку, не приносили практичної користі (бо ченці в них здебільшого молилися), в його приміщеннях були тимчасово розташовані військові склади. Але з XIX ст. в приміщеннях монастиря почала свою діяльність римо-католицька духовна семінарія, а в середині того ж століття храм був переосвячений на честь Стрітення Господнього (Матері Божої Громничної).

Семінарія діяла в приміщеннях колишнього монастиря кармеліток до окупації Західної України Червоною Москвою в 1939-ому, після чого була закрита. Після 1946 року будівля та приміщення монастиря, семінарії, храму та будинку митрополита остаточно були відібрані в Церкви богоборчою владою. Станом на сьогодні будівлю митрополичої курії та колишнього монастиря  римо-католикам повернули, однак храм Стрітення залишається в незрозумілому канонічному статусі (ситуація навколо його громади настільки заплутана, що важко достеменно встановити його теперішню конфесійну приналежність) — римо-католики доступу до нього досі не мають.

До речі, кармелітки босі повернулись до Львова та подарували місту ще дві гарні святині, якими сьогодні користується УГКЦ: храм св. безсрібників Косми і Дам’яна на вул. Лисенка, 45 (колишній костел Матері Божої Неустанної Помочі при монастирі кармеліток, а пізніше — францисканок), і церква святого Климентія Папи на вул. Генерала Чупринки, 70.

Фото: О. Ігор Ґнюс