Святий Престол: права інтелектуальної власності невіддільні від прав людини
  • Срд, 15/05/2024 - 14:14

Представник Святого Престолу взяв участь у конференції, організованій Міжнародною організацією інтелектуальної власності, наголосивши у своєму виступі на тому, що інтелектуальну власність слід розглядати як інструмент сприяння загальному благу.

Захист винаходів, які походять з «генетичних ресурсів і пов'язаних з ними традиційних знань», може стати «джерелом розвитку, сприяти збереженню біорізноманіття і сприяти економічному прогресу багатьох країн і спільнот, що розвиваються». Про це сказав архиєпископ Етторе Балестреро, Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН і міжнародних організаціях в Женеві, під час «Дипломатичної конференції щодо укладення міжнародного правового інструменту з інтелектуальної власності, генетичних ресурсів і пов'язаних з ними традиційних знань», організованої Міжнародною організацією інтелектуальної власності (WIPO).

Права інтелектуальної власності, додав ватиканський дипломат, «повинні розглядатися в рамках фундаментальних прав людини», оскільки вони невіддільні від принципу соціальної справедливості. Згідно з соціальним вченням Церкви, за його словами, інтелектуальну власність слід розглядати «як інструмент для сприяння загальному благу людства в його цілості». Тому система прав людини «повинна враховувати потреби та інтереси зацікавлених осіб і спільнот», як також повинна бути гарантована «повна повага до самобутності, прав і свобод корінних народів і місцевих громад, включаючи право бути повністю поінформованими» і право «на справедливу частку в користі».

З цією метою, як зазначив архиєпископ Белестреро, необхідні «культурно прийнятні правила», такі як міжнародний правовий інструмент на додаток до загальних стандартів, який також «буде відповідати новим технологічним досягненням».