Релігійна спадщина Франції приваблює молодь… і навертає до віри
  • Чтв, 16/05/2024 - 14:37

Готичні собори або романські храми можуть ефективно достукатися до сердець сучасних молодих людей і навіть зацікавити їх християнством. У Франції є вагомі докази цього у вигляді молодих людей, які просять про хрещення. Цього року там було зафіксовано рекордну кількість навернень до католицизму. Виявляється, що в кожному третьому випадку зустріч з християнським сакральним мистецтвом стояла біля витоків віри.

Отець Готьє Морнас зібрав інформацію на цю тему у всіх французьких дієцезіях. «Ми проконсультувалися з усіма групами у Франції, які супроводжували дорослих у їхній підготовці до хрещення протягом останніх п’яти років. Майже 35 % охрещених визнали, що основною і об’єктивною причиною їхнього навернення була релігійна спадщина. Насправді, в цьому немає нічого нового. Хіба Поль Клодель не розпочав свою дорогу віри після відвідин Собору Паризької Богоматері?», – запитує священник.

Священник відповідає в єпископаті за християнську спадщину. Користуючись інтересом, викликаним пожежею і подальшою реставрацією Собору Паризької Богоматері, Церква хоче привернути увагу до необхідності консервації історичних соборів і святинь. З цією метою були скликані так звані Генеральні штати – загальнодержавні консультації щодо християнської культурної спадщини. Переважна більшість її належить державі, а Церква є лише користувачем. За збереження пам’яток відповідає місцева влада, яка не завжди з цим справляється. Звідси і виникла ідея загальнодержавної консультації, щоб провести повну інвентаризацію і водночас обмінятися досвідом, як реставрувати історичні храми і де знайти на це кошти.

Отець Морнас підкреслює, що Церква дбає про свою спадщину не стільки з естетичних чи історичних міркувань, але саме тому, що сакральне мистецтво має євангелізаційне значення. «Ці камені промовляють до сучасної людини», – додає представник єпископату.

Як відомо, цього року у Великодню ніч Таїнство Хрещення у Франції прийняло понад 7 000 дорослих осіб. Більшість з них, це корінні французи у віці 18-25 років. Переважно охрещені походять з середовищ, далеких від Церкви.