Ватиканське послання на день туризму: конкретні зусилля на користь миру
  • Срд, 29/05/2024 - 14:07

У посланні Дикастерії в справах євангелізації з нагоди Всесвітнього дня туризму, що відзначатиметься у вересні, підкреслюється важливість релігійного туризму в контексті Ювілею 2025, наголошуючи на тому, що спонуки, які штовхають мільйони людей вирушити в подорож, можуть спонукати й до будування мереж братерства, стаючи «благовісниками миру».

Біном «Туризм і мир», який дав гасло 45-му Всесвітньому дню туризму, проголошеному Організацією Об'єднаних Націй, що відзначатиметься 27 вересня 2024 року, є найкращим вибором «в такий неспокійний період, як наш», щоб запропонувати «тим, хто буде подорожувати, момент для роздумів і особистого зобов'язання». Про це пише Дикастерія в справах євангелізації в Посланні з цієї нагоди за підписом архиєпископа Ріно Фізікелли Пропрефекта Відділу з фундаментальних питань євангелізації в світі. В ньому підкреслюється як війна, несучи загрозу безпеці людей, негативно впливає на туризм і пов'язані з ним види діяльності. «Там, де спалахують вогнища війни, – читаємо в посланні, –відсутність туристів призводить до подальшого зростання бідності серед населення, яке стає свідком зникнення джерела доходів, необхідних для гідного життя».

Зусилля на підтримку братерства

Дикастерія, яка опікується релігійним туризмом, відчуває виклик сучасного світового контексту і бажає зробити свій внесок у те, щоб послання миру досягло тих, хто працює в туристичному секторі. Вона з вдячністю згадує зусилля багатьох священиків і мирян, «які присвячують своє життя тому, щоб зробити туризм і паломництво активними і плідними», закликаючи їх «відкривати нові шляхи» там, де це необхідно.  «Цікавість, яка рухає мільйонами туристів, – зазначається в тексті, – можна легко поєднати з зусиллями на користь братерства, щоб творити мережу “посланців миру”, які промовляють до всього світу, закликаючи до припинення кожної війни та поновного відкриття територій, сповнених історії, культури та віри». Туризм, підкреслюється далі, «може вирішальним чином сприяти відновленню міжлюдських стосунків, за якими ми всі відчуваємо глибоку ностальгію». Йдеться про відродження і плекання «культури зустрічі», яку рішуче підтримує Папа Франциск.

Відкритість на світ і на ближнього

Зустріч між людьми – це нагода для діалогу, взаємного пізнання та джерело пошани, і релігійний туризм повинен ставити все це в центрі уваги, тож у посланні нагадується про те, що «бути будівничими миру не тільки можливо, але й вимагається від тих, хто вирушає в подорож». Відкритість на світ і на людину, яку збираємося зустріти, є «справжньою програмою, яку слід покласти в свій багаж, коли вирушаємо насолоджуватися заслуженим відпочинком або щоб знайти хвилини спокою, в яких можна споглядати красу створіння».

Паломники надії

У Посланні нагадується, що Ювілей 2025 року, який розпочнеться 24 грудня, приведе до Риму мільйони паломників, «щоб пережити досвід ювілейного відпусту», спонукуваних почуттям надії, що живе в серці кожного. «Туризм, що характеризується цією надією, – підкреслюється в документі, – може також стати конкретним і відчутним знаком для розбудови миру». Щодо цього процитовано слова Папи Франциска: «Хіба мріяти про те, що зброя замовкне і перестане нести руйнування і смерть – це занадто багато?».